Pembalakan bagus untuk harimau, kata Jabatan Perhutanan Kelantan undang reaksi netizen

Pembalakan bagus untuk harimau, kata Jabatan Perhutanan Kelantan undang reaksi netizen.

Pengarah Jabatan Perhutanan Negeri Kelantan, Abdul Khalim Abu Samah, menyatakan aktiviti pembalakan sebenarnya “bermanfaat kepada populasi harimau.”

Menurutnya, kesan pembalakan akan membawa kepada pertumbuhan tumbuh-tumbuhan baharu yang menggalakkan kehadiran spesies haiwan yang menjadi mangsa harimau.

Pembalakan bagus untuk harimau, kata Jabatan Perhutanan Kelantan undang reaksi netizen

“Berdasarkan kajian pakar, kawasan yang telah ditebang sebenarnya memberi manfaat kepada populasi harimau. Apabila pembalakan berlaku, anak pokok baru akan tumbuh di kawasan itu. Ini akan menarik haiwan seperti rusa yang menjadi mangsa harimau. Ia akan membuat lebih mudah bagi harimau untuk memburu mangsanya.”

“Bagaimanapun, di hutan lindung, harimau sukar menangkap mangsanya,” katanya pada sidang media semasa operasi bersama di Hutan Simpan Relai di Gua Musang hari ini.

Abdul Khalim berkata demikian ketika diminta mengulas dakwaan aktiviti pembalakan yang berleluasa boleh mengakibatkan kepupusan harimau.

Mengulas lanjut mengenai aktiviti pembalakan, Abdul Khalim menyatakan mereka sentiasa mematuhi pemotongan dibenarkan tahunan (AAC).

Selain itu, beliau menjelaskan aktiviti pembalakan hanya berlaku di kawasan hutan pengeluaran.

“Di Kelantan, kita sentiasa mematuhi AAC yang ditetapkan oleh Majlis Tanah Negara (NLC). Kita tidak melebihi had pembalakan yang dibenarkan iaitu melibatkan kawasan seluas 3,900 hektar setahun, seperti yang dilaporkan dalam Rancangan Malaysia Ke-12.”

“Lebih-lebih lagi pembalakan hanya dilakukan di hutan pengeluaran, bukan di hutan lindungan,” tambah Abdul Khalim.

BACA:

Hanya dengan jual video secara online, lelaki ini berjaya jana keuntungan sehari RM1500 yang ramai nak tahu

Merajuk sering difitnah di negara sendiri, Ust Ebit Lew bantu gelandangan di Jepun