Pelabur lebih suka pilih negara Asean lain berbanding Malaysia – Pakar Ekonomi

Prospek pertumbuhan jangka panjang yang menguntungkan, iklim pelaburan yang menarik dan dasar yang konsisten adalah beberapa sebab yang menyebabkan pelabur antarabangsa memilih negara Asean lain daripada Malaysia, kata seorang ahli ekonomi.

Menurut laporan FMT, profesor ekonomi Universiti Sunway Yeah Kim Leng juga menekankan pentingnya kestabilan politik, pemerintahan yang baik, korupsi yang rendah dan “usaha promosi yang diselaraskan peringkat teratas” sebagai beberapa faktor utama mengapa Singapura, Indonesia dan Vietnam berjaya menarik perhatian tinggi pelaburan profil akhir-akhir ini.

Ketiga-tiga negara itu menerima lebih daripada 80% rekod pelaburan langsung asing (FDI) AS $ 156 bilion yang ditarik oleh negara-negara Asean tahun lalu, menurut Unctad, agensi perdagangan PBB. Hanya 5%, atau hanya RM31.7 bilion (US $ 7.8 bilion) yang pergi ke Malaysia.

“Malaysia harus meningkatkan prestasinya dalam semua faktor lembut dan keras ini yang menarik pelbagai jenis pelabur yang mencari kecekapan, mencari pasaran dan mencari sumber,” kata Yeah kepada FMT.

Memperhatikan bahwa upaya Indonesia untuk membasmi korupsi telah menghasilkan peningkatan tajam dalam peringkat dunia mereka, Yeah juga mengatakan pemilihan kembali presiden Indonesia Joko Widodo tahun lalu telah “memicu minat investor internasional” dalam desakan infrastruktur dan perindustriannya.

Yeah, mantan ketua ekonomi kumpulan di agensi penarafan kredit RAM Holdings, juga mengatakan strategi promosi pelaburan yang diselaraskan di Indonesia telah memungkinkan pemerintah untuk “menggairahkan syarikat global terkemuka” dengan pangkalan pasarnya yang besar dan berkembang sekitar 270 juta orang.

Sebagai tambahan, Yeah mengatakan potensi Indonesia untuk mengembangkan sumber daya alamnya yang luas diperhatikan oleh syarikat global yang mencari peluang pelaburan berdasarkan sumber.

Yeah mengulas mengenai posting Facebook baru-baru ini oleh mantan perdana menteri Najib Razak yang mengatakan bahawa terdapat kekurangan usaha untuk menarik pelabur asing dalam dua tahun terakhir.

Najib berkata syarikat gergasi teknologi AS Tesla, Amazon dan Google memandang Indonesia sebagai pilihan pelaburan dan bertanya apa yang dilakukan oleh agensi pelaburan Malaysia untuk menarik FDI.

Walaupun FDI ke Malaysia meningkat 3.1% dari RM30.7 bilion pada tahun 2018 kepada RM31.7 bilion pada tahun 2019, ini adalah penurunan yang ketara dari dua tahun sebelumnya. Malaysia mencatatkan RM41 bilion pada 2017 dan RM47.2 bilion pada 2016.

Memerhatikan bahawa negara ini mempunyai pejabat perdagangan, misi pelaburan dan pelbagai kakitangan yang mempromosikan negara di luar negara, ahli ekonomi kanan di Malaysian Rating Corporation, Firdaos Rosli tidak setuju bahawa agensi pelaburan Malaysia “tidak melakukan cukup” untuk menarik pelaburan.

Dia menjelaskan bahawa agensi pelaburan negara hanya menjalankan tugas mereka dalam ruang peraturan sekarang.

“Apa kelebihan perbandingan kami ?,” dia bertanya. “Itu adalah persoalan juta dolar.

“Peraturan kami sangat sesuai untuk menarik pelaburan bernilai rendah. Tetapi ketika negara-negara lain juga menawarkan insentif yang sama, kita mengehadkan diri untuk bersaing di tempat yang kalah. ”

Berita penuh : https://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2020/12/19/economists-explain-why-investors-prefer-other-asean-countries/

CATEGORIES