Pelabur asing jual RM574.5 juta ekuiti minggu lalu, kata MIDF Research

Pelabur asing jual RM574.5 juta ekuiti minggu lalu, kata MIDF Research

MIDF Research menyebut dalam laporan aliran dana hari ini bahawa ketika pasaran dibuka semula Isnin lalu, pelabur asing menjual RM157.6 juta bersih dalam ekuiti tempatan, dengan peruncit dan institusi tempatan berfungsi sebagai pembeli bersih dan penjual bersih pada harga RM208.5 juta dan RM50.9 juta masing-masing.

Badan penyelidikan itu menyatakan bahawa pelabur runcit adalah pembeli aktif untuk setiap hari dalam minggu perdagangan. Aliran masuk bersih minggu lalu adalah pada hari Rabu pada RM267.9 juta, sementara yang terkecil pada hari Khamis adalah RM41.5 juta.

“Disember menyaksikan peruncit sebagai pembeli bersih yang bersemangat. Sejauh ini, hanya ada satu hari dalam bulan di mana peruncit adalah penjual bersih untuk Bursa, “katanya.

Walau bagaimanapun, MIDF Research menyatakan bahawa hampir sama dengan institusi tempatan, yang menjadi penjual bersih setiap hari kecuali hari Khamis. Jualan bersih terbesar yang dilihat pada minggu lalu adalah pada hari Rabu pada RM88.86 juta, sementara satu-satunya pembelian bersih pada hari Khamis pada harga RM119.20 juta.

Namun, dengan akhir tahun 2020, peruncit dan institusi tempatan telah menjadi pembeli bersih di Bursa Malaysia. Peruncit adalah pembeli bersih berjumlah RM13.14 bilion, lebih besar daripada institusi tempatan (RM11.16 bilion).

Pada tahun ini, penjualan bersih pelabur asing mencapai ekuiti bernilai RM24.8 bilion di Bursa Malaysia. Ketika menghadapi tiga pasaran Asia Tenggara yang diliputi oleh MIDF Research minggu lalu, Malaysia mencatat aliran keluar bersih paling asing sementara Thailand mengalami aliran masuk terkecil berbanding yang lain.

Dari segi penyertaan, pelabur runcit mencatat kenaikan mingguan sebanyak 11.26% dalam nilai purata perdagangan harian (ADTV) sementara pelabur asing mengalami kenaikan ADTV sebanyak 7.21% sementara institusi tempatan turun 36.12%.

Dari segi 10 aliran masuk wang teratas, Serba Dinamik Holdings Bhd mencatatkan tertinggi pada RM14.04 juta minggu lalu. Kaunter turun 5.82% minggu lalu, mengatasi bursa tempatan, yang mengalami kenaikan 3.87% setiap minggu.

Artikel penuh : https://www.theedgemarkets.com/article/foreign-investors-sold-rm5745m-equities-last-week-says-midf-research?type=malaysia