Pekerja terkejut lihat anak penyu berkepala dua

Beberapa pekerja sebuah pusat penetasan penyu di negeri Carolina Selatan, Amerika Syarikat terkejut apabila menjumpai seekor anak penyu berkepala dua yang baru menetas, lapor laman berita United Press International semalam.

Taman Negeri Carolina Selatan dalam satu hantaran di Facebook berkata, anak penyu baru menetas itu dijumpai anggota Peronda Penyu Laut Taman Negeri Pantai Edisto yang sedang melakukan rutin inventori sarang penyu.

“Selepas tiga ke lima hari sarang penyu menunjukkan petanda-petanda berlakunya banyak penetasan telur, kami pergi memeriksa untuk mengira bilangan telur yang menetas dan tidak menetas.

pekerja

“Ketika rutin tersebut, pasukan peronda turut menjumpai tiga ekor anak penyu yang masih berada di dalam sarangnya, namun apa yang mengejutkan adalah satu daripadanya mempunyai dua kepala,” kata Taman Negeri Carolina Selatan dalam hantaran di Facebook.

Tambah pusat penetasan tersebut, keadaan seumpama itu berlaku disebabkan oleh mutasi genetik.

“Beberapa ekor anak penyu berkepala dua pernah ditemui di Carolina Selatan dalam tempoh beberapa tahun ini, namun ini merupakan kali pertama kejadian itu berlaku di Pantai Edisto,” ujarnya.

Ketiga-tiga anak penyu itu kemudiannya dilepaskan ke laut.

Berita Penuh : https://www.kosmo.com.my/2021/07/28/anak-penyu-berkepala-dua-ditemui-di-carolina-selatan/

BACA JUGA : Tiada siapa dapat majoriti, MP cadang perkenal moratorium politik