Patutlah Menara Ilham kena sita, rupanya ini yang Tun Daim buat tanpa pengetahuan rakyat Malaysia?

Menara Ilham, sebuah bangunan setinggi 60 tingkat yang dimiliki oleh keluarga bekas Menteri Kewangan, Tun Daim Zainuddin, telah disita oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Menara tersebut merupakan tempat pertemuan Majlis Penasihat Kerajaan yang ditubuhkan oleh kerajaan Pakatan Harapan pada tahun 2018.

Daim adalah ketua majlis tersebut, yang juga merangkumi bekas Gabenor Bank Negara, Tan Sri Zeti Akhtar Aziz, dan jutawan, Robert Kuok, antara lain.

Patutlah Menara Ilham kena sita, rupanya ini yang Tun Daim buat tanpa pengetahuan rakyat Malaysia?

Menurut notis SPRM, agensi pencegah rasuah itu merampas menara tersebut selepas menemui kesalahan di bawah Akta SPRM 2009.

“Notis ini memberitahu bahawa mengikut Seksyen 38(5) Akta SPRM 2009, sesiapa yang melanggar notis ini atau melakukan tindakan yang bertentangan dengan notis ini, telah melakukan kesalahan yang boleh didenda tidak lebih daripada dua kali ganda jumlah nilai tersebut, atau RM50,000, atau mana-mana jumlah yang lebih tinggi, dan boleh dipenjarakan selama tempoh tidak lebih daripada dua tahun,” demikian bunyi notis tersebut.

Baca Artikel Penuh