Patutlah Malaysia tak boleh rujuk Netanyahu di Mahkamah Jenayah antarabangsa, rupanya Malaysia bukan ahli dalam statut rom

Menteri Luar Datuk Seri Zambry Abdul Kadir hari ini berkata Perdana Menteri Israel,

Benjamin Netanyahu, boleh dirujuk ke Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) untuk menghadapi perbicaraan berhubung kekejaman terhadap Palestin.

Bagaimanapun, beliau menjelaskan bahawa untuk berbuat demikian memerlukan tiga negara yang menjadi pihak dalam Statut Rom

Patutlah Malaysia tak boleh rujuk Netanyahu di Mahkamah Jenayah antarabangsa, rupanya Malaysia bukan ahli dalam statut rom

tetapi Malaysia bukanlah salah satu daripada mereka yang boleh berbuat demikian, kerana ia tidak menyertai perjanjian global selepas ia berundur pada 2019.

“Berhubung dengan persoalan membawa Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu ke ICC, saya ingin menjelaskan bahawa isu berkaitan Palestin sebenarnya telah pun dibawa ke ICC.

“Untuk makluman anda, mengikut peruntukan dalam Statut Rom, kes jenayah antarabangsa hanya boleh dirujuk kepada ICC oleh tiga pihak iaitu negara anggota Statut Rom itu sendiri — yang mana Malaysia bukan ahlinya — Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

(PBB), atau atas inisiatif pendakwaraya ICC sendiri,” kata Zambry kepada Parlimen hari ini semasa Waktu Pertanyaan Menteri.

Beliau menjawab soalan ahli parlimen PAS Pasir Mas, Ahmad Fadhli Shaari yang bertanya kepada kerajaan mengapa masih belum menyatakan pendirian dan tindakan yang lebih tegas dalam isu konflik di Palestin seperti mendesak Netanyahu dihadapkan ke ICC.

Zambry menjelaskan lagi bahawa Palestin menerima pakai Statut Rom pada 2015, berikutan pendakwaan ICC mempunyai pemeriksaan awal terhadap situasi di Palestin untuk menentukan sama ada siasatan ke atas konflik itu boleh dibuka — dan ini diputuskan sebagai positif pada Disember 2019.

“Seterusnya, praperbicaraan dalam kamar telah diadakan pada Februari 2021, untuk menentukan sama ada ICC mempunyai bidang kuasa ke atas situasi Palestin kerana ia melibatkan isu perundangan dan wilayah yang kompleks termasuk Semenanjung Gaza, Tebing Barat dan Baitulmaqdis.

IKLAN
“Hasil praperbicaraan, pendakwa ICC telah mengumumkan pada Mac 2021 untuk membuka siasatan terhadap situasi di Palestin dan jenayah yang didakwa dilakukan oleh Israel sejak 13 Jun 2014 tanpa tarikh luput. Oleh itu, keadaan di Palestin masih dalam proses siasatan ICC.

“Malaysia akan terus menyeru dan bekerjasama dengan negara-negara OIC dan negara-negara yang sehaluan supaya PBB boleh merujuk isu kekejaman Israel bukan sahaja kepada ICC tetapi kepada Mahkamah Keadilan Antarabangsa,” katanya merujuk kepada Pertubuhan Kerjasama Islam.

Statut Rom telah disahkan oleh kerajaan Pakatan Harapan (PH) selepas gabungan itu memenangi pilihan raya pada 2018. Bagaimanapun, ia terpaksa membatalkan keputusan itu sebulan kemudian pada April 2019 berikutan dakwaan pelobi pro-Melayu bahawa Yang di- Pertuan Agong akan dipertanggungjawabkan untuk pendakwaan sebagai panglima tertinggi Angkatan Tentera Malaysia.

Statut Rom ICC ialah perjanjian antarabangsa yang diterima pakai pada tahun 1998, dan kini mempunyai 123 negara sebagai penandatangan. Di bawahnya, ICC boleh mendakwa jenayah antarabangsa genosid, jenayah terhadap kemanusiaan, jenayah perang dan jenayah pencerobohan.

Dalam perkembangan terkini, Zambry berkata PBB telah meluluskan permintaan OIC dan Liga Negara Arab dengan sokongan Malaysia, Brunei, Bangladesh, Kemboja, Indo, Laos, Maldives, Timor Leste dan Vietnam untuk mesyuarat tergempar di PBB mengenai isu Palestin yang akan dipengerusikan oleh presiden Perhimpunan Agung PBB ke-78 pada 10 pagi waktu New York.

BACA: “Jaga anak isteri, masak isteri, isteri juga kena kerja, balik rumah kelam kabut nak jaga ‘raja’, sekali ini suami buat belakang aku”