Pasar malam, ‘dine in’ dibenarkan di negeri fasa 1 bagi individu lengkap vaksin

Pasar malam, ‘dine in’ dibenarkan di negeri fasa 1 bagi individu lengkap vaksin .Bermula esok, 20 Ogos, individu yang sudah lengkap vaksinasi dibenarkan untuk ‘dine-in’ atau makan di restoran bagi negeri-negeri di dalam Fasa 1 Pelan Pemulihan Negara (PPN).

Perdana Menteri sementara, Tan Sri Muhyiddin Yassin memaklumkan ia merupakan salah satu daripada kemudahan tambahan sektor sosial dan ekonomi yang diberikan kepada individu yang telah menerima vaksinasi lengkap.

Pertimbangan itu dibuat mengambil kira perkembangan positif kadar vaksinasi lengkap populasi dewasa di seluruh negara yang telah melebihi 50 peratus.

“Mesyuarat turut mengambil maklum perkembangan awal yang positif daripada Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) di beberapa buah negeri iaitu di WP Labuan, Sarawak, Negeri Sembilan dan negeri-negeri Lembah Klang.

“Data yang dikumpul oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menunjukkan bahawa setakat ini, kesemua negeri yang dinyatakan telah mula menunjukkan penurunan bilangan kes bagi kategori 3 hingga 5 apabila liputan dos lengkap vaksin COVID-19 bagi populasi dewasa (18 tahun dan ke atas) telah melebihi 40 peratus.

Peniaga dedah

“Pada masa yang sama, data daripada Crisis Preparedness Response Centre (CPRC) bagi Hospital menunjukkan situasi di Jabatan Kecemasan di Lembah Klang juga bertambah baik,” katanya menerusi kenyataan di Facebook.

Perkembangan itu, kata Muhyiddin, selari dengan pencapaian kadar vaksinasi lengkap populasi dewasa di Lembah Klang yang memberangsangkan iaitu 73.8 peratus.

Seseorang individu hanya akan diiktiraf sebagai individu yang telah lengkap vaksinasinya apabila telah memenuhi beberapa kriteria iaitu melepasi hari ke-14 dari tarikh suntikan dos kedua bagi Pfizer, AstraZeneca, dan Sinovac, manakala bagi jenis vaksin yang hanya memerlukan satu dos suntikan individu berkenaan mestilah telah melepasi hari ke-28 dari tarikh suntikan.

Selain kebenaran dine-in, turut diberi kebenaran beroperasi di negeri Fasa 1 PPN ialah pasar malam dan pasar minggu serta aktiviti sukan, rekreasi dan riadah tanpa sentuhan fizikal dan bukan berkumpulan (outdoor).

Berita Penuh :https://www.astroawani.com/berita-malaysia/individu-lengkap-divaksin-di-negeri-fasa-1-ppn-boleh-dine-bermula-esok-muhyiddin-314966

BACA: Bantah pelantikan Ismail Sabri, petisyen sudah raih lebih 200,000 tandatangan