Pasangan suami isteri buat salesman terkejut bila bawa 9 botol air yang dipenuhi duit nak beli Toyota Vios cash!

Begitu juga dengan pasangan suami isteri di Indonesia ini yang akhirnya selelas menyimpan duit selama 3 tahun mulai tahun 2018,

akhirnya mereka berjaya membeli kereta idaman mereka iaitu Toyota Rush.

Asriadin Syamsuddin dan isterinya Ratna merupakan peniaga yang memiliki gerai jalanan di Kota Makassar.

Pasangan suami isteri buat salesman terkejut bila bawa 9 botol air yang dipenuhi duit nak beli Toyota Vios cash!

comSepanjang mereka berniaga, mereka ada menyimpan duit hasil jualan mereka yang tidak digunakan ke dalam balang air

sehingga jumlahnya mencecah ratusan juta rupiah hingga membolehkan mereka membeli kereta Toyota Rush yang berharga 271 juta Rupiah atau lebih kurang RM79,644.

Menurut Asriadin, kebanyakan wang dalam balang itu adalah duit syiling kerana ia merupakan pemberian pelanggan yang datang membeli barangan jualan mereka.

“Tidak terasa seperti saya menabung selama tiga tahun kerana saya tidak pernah mengira jumlahnya.

“Apabila saya melihat balang air yang digunakan untuk menyimpan duit syiling sudah penuh, saya keluarkan dan dapati nilainya mencecah ratusan juta rupiah,” ujarnya.

Ketika pergi ke sebuat pusat jualan kereta Toyota, pekerja di sana terkejut apabila melihat mereka membawa 9 balang berisi duit, namun tetap melayan Asriadin dengan baik.

Pengurus cawangan jualan kereta, Ariefyanto Arsjad berkata ini adalah kali pertama cawangannya menyambut pelanggan yang membawa balang-balang air untuk membeli kenderaan.

“Ini pengalaman luar biasa buat kami kerana kami belum pernah ada pelanggan beli kereta menggunakan duit syiling secara tunai.

“Apabila kami kira, kami dapati Asriadin bawa wang cukup sebanyak 271 juta rupiah untuk membeli Toyota Rush.”

Difahamkan sebelum ini Asriadin telahpun membayar wang deposit yang tidak didedahkan jumlahnya, namun dengan tambahan duit dari 9 balang yang dibawanya telah membolehkannya membeli kereta Toyota Rush secara tunai.

BACA: Kuasa Allah .. Rumah 100 peratus dijilat api, Al-Quran ditemui dalam keadaan ‘Sempurna’