Paras sungai beberapa negeri lepasi tahap bahaya, trend menaik

Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) melaporkan sehingga jam 8 pagi ini, empat sungai di Pahang mencatat paras melebihi tahap bahaya, dengan dua daripadanya menunjukkan trend menaik.

Statistik laman publicinfobanjir menunjukkan Sungai Bera di Jambatan Sungai Bera mencatat 26.42 meter (m) melebihi tahap bahaya 26m pada jam 8 pagi tadi, dengan trend menaik.

Sungai-sungai lain ialah Sungai Pahang di Kuala Sungai Chini, Pekan (16.44m – menaik); Sungai Serting di Jambatan Padang Gudang, Bera (32.01m – menurun); dan Rumah Pam Tahang Tua, Pekan (10.55m – menurun).

Paras air sungai di tiga lokasi lain pula telah melebihi tahap amaran, manakala lapan lokasi lagi melebihi tahap waspada dengan sesetengahnya menunjukkan trend menaik.

Paras sungai beberapa negeri lepasi tahap bahaya, trend menaik

Di Johor, bacaan air di dua sungai iaitu Sungai Muar di Kampung Awat, Segamat telah melebihi tahap bahaya dengan paras air mencecah 20.82m, dan Sungai Tangkak di Kampung Seri Makmur, tangkak (4.06m). Kedua-duanya menunjukkan trend menurun.

Empat lokasi sungai di Johor pula melebihi tahap amaran; dan lima lokasi lagi melebihi tahap waspada.

Manakala masing-masing satu sungai di Selangor, Melaka dan Sabah juga mencatat paras air melebihi tahap bahaya.

Sungai Bernam di Rimba KDR, Sabak Bernam, Selangor merekodkan paras air 3.63m dan menunjukkan trend menaik; manakala Sungai Melaka di Batu Hampar, Melaka Tengah pula mencatat 2.25m (menurun); dan Sungai Padas di Beauford JPS mencatat 8.81m (tiada perubahan).

Sementara itu, empat sungai di Sarawak, Kelantan, Negeri Sembilan dan Terengganu mencatat paras melebihi tahap waspada dengan paras air di Sungai Nerus di Kampung Bukit, Setiu, mencatat trend menaik.

Baca Juga : “Kutip derma cecah RM10 juta, satu sen pun kami tak dapat”, keluh waris mangsa kebakaran Tahfiz
MYDIN : Dari sebuah kedai papan kecil di Kelantan, kini jadi empayar besar
MYDIN : Dari sebuah kedai papan kecil di Kelantan, kini jadi empayar besar

CATEGORIES