14 hari

Panas !!! Zahid hantar surat minta Speaker Dewan Rakyat berundur – Sumber

Zahid hantar surat minta Speaker Dewan Rakyat berundur.Keputusan kerajaan untuk melantik Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Pengerusi Majlis Pemulihan Nasional tidak begitu baik kepada beberapa pemimpin Umno, termasuk kumpulan Ahli Parlimen yang menarik sokongan terhadap bekas perdana menteri itu semasa berkuasa.

Sumber parti memberitahu The Vibes bahawa sebilangan anggota parlimen yang berpihak kepada presiden Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi tidak berpuas hati dengan pemilihan Muhyiddin, individu yang mereka paksa keluar dari Putrajaya bulan lalu.

Majoriti yang tidak bersetuju dengan pelantikan itu berpendapat bahawa Muhyiddin seharusnya tidak diberi kedudukan kerana kegagalannya dalam mentadbir negara dalam 17 bulan kekuasaannya, terutama yang berkaitan dengan pengendalian pandemik Covid-19.

Difahamkan, ramai di kalangan Umno terperangkap dengan pelantikan Muhyiddin, dengan keputusan yang dibuat tanpa perbincangan rasmi di kalangan pemimpin parti.

“Saya faham bahawa ramai di antara 14 Ahli Parlimen Umno (yang menarik sokongan Muhyiddin) tidak setuju dengan pelantikan itu.

Zahid

“Ramai di kalangan akar umbi, dan bahkan pemimpin bahagian dan anggota Majlis Tertinggi merasakan hal yang sama.”

Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Zuki Ali telah mengumumkan pada Sabtu lepas bahawa Muhyiddin akan mempengerusikan Majlis Pemulihan Nasional , dengan menyebut bahawa kerajaan yakin dengan kemampuannya untuk memimpin strategi pemulihan negara.

Langkah itu dikritik secara meluas oleh orang ramai, yang mempersoalkan keputusan kerajaan pimpinan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob untuk memilih seseorang yang gagal mengeluarkan negara ini dari pandemik yang bermasalah semasa dia berada di Putrajaya.

Beberapa pakar berpendapat bahawa langkah itu untuk menenangkan Bersatu – di mana Muhyiddin adalah presiden – dan untuk mengukuhkan kedudukan Ismail Sabri sebagai perdana menteri dengan mendapatkan sokongan dari parti lawan Umno.

Muhyiddin baru saja kehilangan jawatan perdana menteri setelah lebih dari belasan ahli parlimen Umno menarik sokongan mereka.

Sumber Umno, yang bercakap dengan syarat tidak mahu disebutkan namanya, percaya bahawa pelantikan Muhyiddin tidak mungkin membahayakan partinya, dengan mengatakan bahawa orang ramai cukup matang dan bijak untuk melihat bahawa tindakan itu tidak dibuat secara kolektif oleh Umno.

Mengenai sama ada perkara itu akan dibincangkan dalam mesyuarat Majlis Tertinggi Umno akan datang, beliau berkata parti itu kelihatan lebih prihatin apabila Datuk Seri Azalina Othman Said menggantikan Datuk Azhar Azizan Harun sebagai speaker Dewan Rakyat.

“Sebenarnya, presiden (Zahid) telah mengirim surat kepada Speaker (Azhar) dua hari lalu yang meminta dia diganti.”

Sejak pengunduran diri Muhyiddin, Azhar telah menerima banyak gesaan oleh Ahli Parlimen untuk dia mengundurkan diri, dengan banyak yang menuduhnya bersikap berat sebelah dalam menjalankan tugasnya mengawasi Dewan Rakyat.

Berita penuh : https://www.thevibes.com/articles/news/40706/umno-mps-unhappy-with-muhyiddin-as-nrc-chairman

BACA: Tiga remaja lari lintang pukang, tengah photoshoot pocong muncul di belakang

CATEGORIES