Panas !!! Siti Mariah dedah punca sebenar masjid masih tak dapat dibuka sepenuhnya di Selangor

Keengganan segelintir masyarakat Islam menerima vaksin Covid-19 menyukarkan pihak berkuasa membenarkan pembukaan sepenuhnya masjid-masjid di Selangor, kata Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kesihatan Awam, Perpaduan, Pembangunan Wanita dan Keluarga negeri Dr Siti Mariah Mahmud.

Beliau berkata, sehingga semalam masih ada ahli masjid yang tidak mahu divaksin menyebabkan kelulusan sepenuhnya untuk membuka semula masjid-masjid belum dapat dipenuhi.

“Perkara ini sudah pasti sangat menyedihkan, walaupun golongan yang menolak vaksin mengatakan perkara tersebut adalah hak mereka, hak majoriti juga perlu dilindungi.

Siti Mariah dedah punca sebenar masjid masih tak dapat dibuka sepenuhnya di Selangor

Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kesihatan Awam, Perpaduan, Pembangunan Wanita dan Keluarga negeri Dr Siti Mariah Mahmud, berkata kengganan ahli masjid untuk divaksin sangat menyedihkan. (Gambar Bernama)

“Saya rasa sudah cukuplah media sosial menguar-uarkan perkara yang tidak berasas (berkenaan vaksin dan Covid-19) yang telah menyebabkan banyak program tertunda,” katanya pada sidang media.

Media hari ini melaporkan, Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) Mohd Shahzihan Ahmad, berkata hanya 20% daripada 146 guru Kelas Al-Quran dan Fardu Ain (KAFA), pegawai serta ahli jawatankuasa masjid dan penolong pendaftar nikah Jais yang hadir program vaksinasi khas JAIS, hari ini, bersetuju mendapatkan suntikan dos pertama.

Menurut Mohd Shahzihan, jumlah sebenar mereka yang diarahkan hadir dalam program dengan kerjasama Jabatan Kesihatan Negeri Selangor (JKNS) itu adalah 872 orang.

Susulan itu, beliau berkata Jais dijangka mempersembahkan senarai individu yang enggan menerima vaksin di bawah kelolaan pihaknya kepada Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah, Jumaat ini untuk tindakan lanjut.

Berita Penuh : https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2021/09/22/ahli-masjid-enggan-divaksin-punca-masjid-tak-dapat-dibuka-penuh-kata-exco-selangor/

BACA JUGA : Terkini !!! “2 atau 3 minggu lagi boleh rentas negeri balik kampung” – PM

CATEGORIES

COMMENTS

Wordpress (0)