Panas !!! ‘Kesilapan teknikal’ pada sijil digital vaksinasi, 100 ribu penerima suntikan AstraZeneca terjejas

Kira-kira 100,000 individu yang menerima inokulasi vaksin AstraZeneca perlu memuat turun semula sijil digital mereka selepas 30 Oktober.

Pada 21 Oktober, Kementerian Kesihatan (KKM) mengatakan terdapat “kesalahan teknikal” yang berkaitan dengan data pengeluar vaksin pada sijil vaksinasi MySejahtera digital Covid-19, yang mempengaruhi hampir 100,000 penerima AstraZeneca.

Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin semasa taklimat media mengatakan bahawa maklumat vaksin yang tidak sepadan antara sijil vaksinasi digital dan sijil pelepasan lot oleh Badan Pengawas Farmaseutikal Nasional (NPRA) disebabkan oleh pertindihan data antara penghantaran vaksin yang menggunakan Nombor Antarabangsa Perdagangan Global (GTIN) dan yang disenaraikan dalam Sistem Pengurusan Vaksin (VMS).

'Kesilapan teknikal' pada sijil digital vaksinasi, 100 ribu penerima suntikan AstraZeneca terjejas

Khairy berkata, penerima kumpulan vaksin AstraZeneca No ABX6083 perlu memuat turun semula sijil digital mereka. 

Katanya, penerima kumpulan vaksin AstraZeneca No ABX6083 perlu memuat turun semula sijil digital mereka.

CodeBlue, yang melaporkan mengenai isu dan polisi yang berkaitan dengan penjagaan kesihatan di Malaysia dan di seluruh dunia, menyebut Khairy mengatakan bahawa produk farmaseutikal berdaftar di Malaysia hanya diberi satu nombor pendaftaran berdasarkan jenama produk dan laman web pembuatan.

Walau bagaimanapun, vaksin Covid-19 yang diperoleh dari kemudahan COVAX global menggunakan nombor pendaftaran yang sama, walaupun stok berasal dari pengeluar yang berbeza.

Malaysia menerima vaksin AstraZeneca yang dihasilkan di Korea Selatan dan Sweden dari COVAX.

Pengecualian ini, kata Khairy, dibuat untuk memudahkan pengendalian bekalan vaksin semasa wabak. Walau bagaimanapun, ia turut menjejaskan data dalam VMS.

BACA JUGA : Penternak lembu, peniaga ikan didakwa hukuman mati
40 kontena dilapor jatuh dalam Lautan Pasifik
Pelakon lelaki bersifat ‘Jantan’ makin pupus -Faizal Hussein

CATEGORIES

COMMENTS

Wordpress (0)