Zahid

Panas !!! Dilapor calon diri sendiri sebagai PM, ini penjelasan Zahid

Dilapor calon diri sendiri sebagai PM. Presiden Umno, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi menolak laporan yang mendakwa bahawa dia telah menawarkan diri sebagai calon perdana menteri sekiranya Tan Sri Muhyiddin Yassin gagal dalam undi percaya di Parlimen bulan depan.

Bercakap kepada The Vibes, Ahli Parlimen Bagan Datuk mengatakan bahawa perkara itu tidak pernah dipertimbangkan atau bahkan dibincangkan dalam parti sehingga hari ini, di tengah perbincangan dalam politik mengenai siapa yang akan menjadi pemimpin tertinggi Putrajaya.

“Ini (saya menawarkan diri) tidak pernah timbul. Mengarut (sampah). Tidak ada keputusan yang dibuat, ”katanya hari ini.

Ketika ditanya apakah Umno akan mempertimbangkan pemilihan calon perdana menteri dalam mesyuarat Majlis Tertinggi yang akan datang menjelang pemilihan keyakinan bulan depan, Zahid mengatakan tidak ada rancangan seperti itu buat masa ini.

“Kami akan melakukannya apabila tiba masanya; bila dan sekiranya Muhyiddin gagal dalam pemilihannya. Buat masa ini, tidak ada, ”katanya.

calon

Malam tadi, MalaysiaNow memetik dua sumber yang tidak disebutkan namanya bahawa Zahid, mantan timbalan perdana menteri, telah mencalonkan dirinya sebagai perdana menteri sekiranya Muhyiddin digulingkan.

Laporan itu mendakwa bahawa salah satu sumber mengatakan bahawa presiden Umno mengumumkan perkara itu kepada ahli parlimen parti itu dalam pertemuan tertutup baru-baru ini.

Sumber lain mengatakan bahawa keputusan itu dibuat kerana keraguan bahawa Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak akan dapat melepaskan tuduhan rasuah terhadap Zahid walaupun Umno menyokong presiden PKR itu.

Muhyiddin pada hari Rabu lalu telah mengumumkan bahawa dia akan mengemukakan usul undi percaya di Dewan Rakyat ketika parlimen bersidang bulan depan.

Ini menyusuli keputusan sebilangan ahli parlimen Umno yang diketuai oleh Zahid yang menarik sokongan mereka untuk perdana menteri sehari sebelumnya, dengan ketua parti itu menyatakan ini bermakna Muhyiddin telah kehilangan sokongan majoriti Parlimen.

Pada hari Isnin, Umno mengumumkan dua surat yang dikirimkan kepada Yang di-Pertuan Agong beserta deklarasi berkanun yang menggariskan pendirian yang diambil oleh 14 anggota Parlimennya untuk menarik sokongan mereka terhadap Muhyiddin.

Spekulasi muncul mengenai apakah Muhyiddin mungkin memiliki cukup banyak angka untuk tetap menjadi perdana menteri, dan juga calon berpotensi yang dapat mengambil alih jika dia gagal dalam undi percaya.

Semua ahli parlimen Pakatan Harapan (PH) difahamkan berada di belakang Anwar, yang merupakan ketua pembangkang dan ahli parlimen Port Dickson, tetapi dengan hanya 88 ahli parlimen di belakangnya, jumlah ini tidak mungkin mencukupi.

Walaupun Anwar dapat meyakinkan semua anggota parlimen pembangkang yang lain untuk menyokongnya, dia hanya akan mendapat sokongan 105 daripada 220 anggota parlimen yang ada sekarang, yang bermaksud bahawa dia akan memerlukan beberapa ahli parlimen kerajaan melompat.

The Vibes telah melaporkan sebelumnya hari ini bahawa veteran Umno Tengku Razaleigh Hamzah kini diusulkan sebagai perdana menteri berikutnya sekiranya kerajaan jatuh.

Ini kononnya dalam usaha untuk mendahului orang-orang seperti Zahid, naib presiden parti, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dan mantan naib presiden Datuk Seri Hishammuddin Hussein daripada nama mereka yang diajukan untuk jawatan tersebut.

Satu sumber mendakwa bahawa, dalam kalangan kerajaan, putera Kelantan yang berusia 84 tahun adalah calon perdana menteri yang paling diterima.

Berita Penuh : https://www.thevibes.com/articles/news/37864/me-put-myself-up-as-pm-mengarut-says-zahid

BACA: Panas !!! Zahid akhirnya buka mulut “what’s next”…

CATEGORIES