PANAS | CEO Mara Corp digantung, ketua PPBM dilantik pengarah eksekutif cetus tanda tanya

PANAS | CEO Mara Corp digantung, ketua PPBM dilantik pengarah eksekutif cetus tanda tanya

Berita mengatakan Ketua Pegawai Eksekutif Mara Corp Datuk Badlisyah Abdul Ghani telah digantung dan diganti menjadi kejutan bagi banyak pihak, terutama dalam komuniti bumiputera, kerana baru tiga bulan sejak dia dilantik ke jawatan itu oleh kerajaan.

Penggantungannya menimbulkan banyak persoalan kerana ia juga diringi dengan mesyuarat majlis tatatertib terhadap Badlisyah, yang merupakan mantan timbalan CEO Lembaga Tabung Haji.

Sekiranya Badlisyah melakukan kesalahan semasa bertugas, adalah mustahak bagi Majlis Amanah Rakyat (MARA) untuk bertindak segera. Seperti yang disebutkan oleh bekas ketua eksekutif Mara Corp Akhramsyah Sanusi, proses tatatertib dalaman tidak boleh terlalu lama.

Pada masa yang sama, pelantikan Datuk Suhaili Abdul Rahman, ketua Parti Pribumi Bersatu Malaysia di Labuan, sebagai pengarah eksekutif Mara Corp sementara Badlisyah masih secara teknikal CEO terlalu tergesa-gesa, kata Akhramsyah.

“Sementara siasatan dilakukan atas tuduhan yang dituduhkan ke atas Badlisyah, itu hanya bersifat sementara. Sekiranya Badlisyah didapati tidak bersalah, maka adalah wajar baginya untuk dibenarkan kembali sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Mara Corp, ” katanya dalam surat yang dikirim kepada The Edge pada hari Khamis lalu.

“Penyiasatan dalaman biasanya tidak terlalu lama. Betulkah Suhaili dilantik ketika situasi Badlisyah belum muktamad? Adalah memalukan bagi semua pihak yang terlibat, termasuk menteri, jika Suhaili harus meninggalkan pejabat pengarah eksekutif setelah Badlisyah kembali. ”

Akhramsyah adalah ketua eksekutif Mara Corp semasa pemerintahan Pakatan Harapan (PH). Semasa itu, Majlis Mara telah membuat cadangan penjualan pelaburan Mara Corp untuk memberi tumpuan hanya pada pendidikan dan pengembangan usahawan.

Akhramsyah mengatakan Mara Corp mempunyai wang tunai sekitar RM400 juta sementara asetnya termasuk syarikat pengurusan dana Pelaburan Mara Bhd dan Asia AeroTechnic Sdn Bhd, pakaian penyelenggaraan, pembaikan dan baik pulih penerbangan yang berpusat di Subang.

Mara Corp adalah cabang pelaburan dan komersial MARA, sebuah agensi kerajaan yang ditugaskan untuk meningkatkan status ekonomi masyarakat bumiputera melalui pendidikan, latihan, pembiayaan perniagaan, dan pelaburan korporat.

Tidak jelas apa tuduhan yang disiasat oleh Badlisyah, tetapi MARA harus menjadi organisasi yang lebih telus. Laporan prestasi atau laporan tahunannya tidak diumumkan, oleh itu nilai aset dan liabiliti – termasuk anak syarikat – tidak diketahui. Maklumat ini diklasifikasikan di bawah Akta Rahsia Rasmi, menurut Akhramsyah. Hanya beberapa orang terpilih yang dapat mengakses maklumat ini, di antaranya Majlis Mara, menteri Pembangunan Luar Bandar, dan perdana menteri.

Sementara itu, Akhramsyah mengatakan cara Badlisyah diperlakukan menghantar mesej yang salah kepada profesional bumiputera yang ingin memberi khidmat kepada masyarakat. “Yang menjadi kebimbangan ialah peningkatan status ekonomi bumiputera hanya akan menjadi retorik dan perkembangannya terganggu oleh kepentingan politik dan ketidakcekapan pentadbiran,” katanya ketika dihubungi The Edge.

Walaupun begitu, Akhramsyah percaya bahawa Badlisyah layak menjadi CEO Mara Corp kerana dia adalah salah seorang profesional kewangan Islam terkemuka di negara ini. Selain berkhidmat sebagai timbalan CEO Lembaga Tabung Haji dari Julai 2016 hingga Jun 2018, Badlisyah adalah Ketua Pegawai Eksekutif CIMB Islamic selama hampir 13 tahun, serta pengasas dan presiden Chartered Institute of Islamic Finance Professionals. Dia juga merupakan pengerusi eksekutif Yasaar Capital Ltd, sebuah syarikat penasihat korporat kewangan Islam yang berpusat di London.

The Edge menghubungi Badlisyah untuk memberi komen, tetapi tidak mendapat sambutan. Suhaili enggan mengulas ketika dihubungi, dengan mengatakan bahawa hanya menteri yang boleh memberi komen mengenai MARA.

Selain daripada aset komersial di bawah Mara Corp, MARA juga memiliki beberapa hartanah melalui Mara Incorporated Sdn Bhd, seperti 17-19 Prince’s Square di Bayswater, London, dan dua hartanah di Melbourne yang kini sedang disiasat oleh Pencegahan Rasuah Malaysia Suruhanjaya.

Namun, rancangan untuk melepaskan aset tersebut tidak menjadi kenyataan kerana perubahan pemerintahan kepada Perikatan Nasional yang dipimpin Bersatu telah menyaksikan sebahagian besar anggota Majlis Mara diberhentikan, kecuali Datuk Jamelah Jamaluddin, yang dilantik semula.

Suhaili adalah anggota parlimen Labuan antara tahun 1999 dan 2008. Dia lulus dengan Ijazah Sarjana Muda Sains Ekonomi dari University of London dan Master Pentadbiran Perniagaan dalam strategi pemasaran dari University of Hull. Dia kini menjadi anggota dewan penasihat Labuan Corporation setelah dilantik pada bulan September untuk tempoh dua tahun.

Berita penuh : https://www.theedgemarkets.com/article/mara-corp-ceos-suspension-raises-questions