Panas !!! Ahli Parlimen Pas dakwa Muhyiddin masih ada majoriti

Dewan Rakyat hari ini kecoh apabila Ahli Parlimen pembangkang tidak berpuas hati dengan dakwaan Ahmad Tarmizi Sulaiman (PAS-Sik) yang mengatakan Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin mempunyai sokongan majoriti di Dewan Rakyat.

Tarmizi berkata demikian selepas Ong Kian Ming (PH-Bangi) berkata Muhyiddin sudah tidak mempunyai majoriti .

Jelas Tarmizi, Muhyiddin yang juga Ahli Parlimen Pagoh terbukti mempunyai majoriti apabila majoriti Ahli Parlimen menyokong Belanjawan 2021.

ahli

“Apa yang disebut Bangi tak betul,Pagoh terbukti ada majoriti, apabila kita berjaya lulus Belanjawan di Parlimen

“Mana bukti Ahli Parlimen Port Dickson ada majoriti,” katanya di Dewan Rakyat.

Bagaimana pun beberapa Ahli Parlimen pembangkang bangun mencelah dan menyatakan rasa tidak berpuas hati dengan kenyataan Tarmizi itu.

RSN Rayer (PH-Jelutong) yang bangun mencelah mencabar jika Tarmizi berani, beliau boleh membawa usul undian untuk membuktikan sama ada Muhyiddin mempunyai majoriti sokongan atau tidak petang ini.

Jelas Rayer, kenyataan Tarmizi itu yang mengatakan Muhyiddin mempunyai majoriti sokongan mengelirukan Dewan Rakyat.

“Kalau berani kita undi. Saya cabar Sik (Tarmizi). Bagan Datuk (Zahid Hamidi) sudah beritahu Umno tarik sokongan pada PN.

“Saya cabar Sik sahut cabaran saya,” katanya.

Bagaimana cabaran daripada Rayer itu tidak dijawab oleh Tarmizi.

Sementara itu, Mohamad Alamin (BN-Kimanis) bangkit mencelah meminta Rayer tidak membuang masa sebaliknya fokus kepada isu yang dibentangkan

“Kita bercakap isu vaksin, Jelutong orang cakap pasal vaksin,jangan buang masa,,”katanya,

Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat, Mohd Rashid Hasnon kemudian meminta Rayer tidak mengganggu Tarmizi berucap.

Terdahulu Ong berkata Muhyiddin sudah tidak mempunyai majoriti di dalam Dewan Rakyat dan semua pihak sudah mengetahuinya termasuk pihak kerajaan.

Katanya, jika Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim diberi peluang untuk menjadi perdana menteri, beliau yakin Anwar dapat menangani Covid-19 lebih baik daripada Muhyiddin.

“Tetapi saya rasa kita semua tahu tidak ada seorang pun Ahli Parlimen di sini yang ada majoriti sokongan di dalam dewan ini.

“Kita semua boleh semua berganding bahu dan kerjasama dengan barisan hadapan untuk mengawal Covid-19 dan ekonomi ini adalah sesuatu yang semua pemimpin di sini cadangkan boleh bincang,” katanya.

Berita Penuh : https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2021/07/28/dewan-kecoh-selepas-ahli-parlimen-pas-kata-muhyiddin-didakwa-ada-majoriti/

BACA JUGA : Panas !!! Portal lapor Anwar jual banglo miliknya dengan harga RM12 juta