Panas !!! 3 nama dilapor dari Bersatu untuk jawatan TPM

3 nama dilapor dari Bersatu untuk jawatan TPM.Malaysia mungkin mempunyai timbalan perdana menteri sekali lagi di bawah pentadbiran semasa pimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Memetik sumber yang tidak dinamakan, Utusan Malaysia hari ini melaporkan Ismail Sabri bertemu pendahulunya dan presiden Bersatu Tan Sri Muhyiddin Yassin semalam untuk membincangkan perkara ini dan mungkin membuat pengumuman minggu depan.

“Tiada apa-apa yang diputuskan lagi, mungkin minggu depan selepas mesyuarat Kabinet pada hari Rabu. Ismail Sabri sepatutnya berjumpa Muhyiddin hari ini [semalam] untuk membincangkan perkara ini khususnya menteri dan timbalan menteri dalam Bersatu,” kata sumber itu kepada akhbar berkaitan Umno itu.

“Bagaimanapun, Muhyiddin lebih condong kepada Azmin. Semasa Muhyiddin menjadi perdana menteri, beliau memberi kepercayaan kepada Azmin untuk mengambil alih jawatan perdana menteri apabila beliau tiada,” kata sumber itu dipetik.

Sumber itu berkata peluang Ahmad Faizal untuk menjadi timbalan perdana menteri untuk Bersatu masih dalam peringkat rundingan awal.

“Kedudukan Faizal Azumu masih dirundingkan kerana beliau adalah timbalan presiden Bersatu, bermakna beliau adalah orang kedua paling berkuasa dalam Bersatu selepas Muhyiddin dalam Kabinet semasa,” kata sumber itu kepada Utusan.

Sekiranya Ahmad Faizal dilantik sebagai TPM, maka jawatannya sekarang sebagai menteri belia dan sukan akan diserahkan kepada ketua penerangan Umno Shahril Hamdan.

“Ini untuk menyamakan jumlah menteri Umno dan Bersatu dalam Kabinet Ismail Sabri,” kata sumber itu kepada Utusan .

Malaysia pada masa ini tidak mempunyai timbalan perdana menteri, yang telah menjadi konvensyen sehingga Muhyiddin menjadi PM kelapan pada Februari 2020.

Sehingga Julai tahun lepas Muhyiddin melantik Ismail Sabri sebagai timbalannya. Selepas itu, beliau berundur dari jawatan, memberi laluan kepada naib presiden Umno.

Ismail Sabri meneruskan inisiatif Muhyiddin apabila menjadi PM dan melantik empat menteri kanan dalam Kabinetnya.

 

BACA JUGA :

Tangguh ibadah umrah, BUMITRA kemuka 5 cadangan kepada kerajaan

Duit tabung RM300 ribu milik wanita ini habis dimakan anai-anai

Panas !!! Dua Menteri Bersatu bakal digugurkan, PM dijangka bertemu Muhyiddin

CATEGORIES