Pakcik tak jemu kibar bendera panggil pelanggan, rupanya ada kisah sedih disebalik kibaran bendera itu

Setiap insan tidak terlepas daripada berdepan cabaran yang merupakan ujian dalam kehidupan.

Antara golongan yang sering diuji adalah peniaga yang tidak mempunyai gaji tetap dan keuntungan yang diraih mempunyai pasang surutnya.

Melalui satu video tular di TikTok, seorang wanita berasa simpati melihat keadaan sebuah gerai di tepi jalan dipercayai terletak di Alor Gajah, Melaka yang dilihat agak suram sambutannya.

Pakcik tak jemu kibar bendera panggil pelanggan, rupanya ada kisah sedih disebalik kibaran bendera itu

Aneka barangan yang dijual di kedai itu.

Menurut wanita itu, setiap kali melalui jalan di daerah tersebut, dia sering melihat seorang lelaki mengibarkan bendera merah di hadapan kedai berkenaan, mungkin untuk mengajak pengguna jalan raya singgah.

Kebiasaanya dia hanya meneruskan sahaja perjalanan, tetapi pada suatu hari, hatinya tergerak untuk berhenti di kedai itu dan melihat apa yang dijual.

“Setiap kali lalu Lebuh AMJ di Kampung Paya Datok, Alor Gajah, mesti nampak pakcik ni dok kibarkan bendera tengah panas panggil customer.

“Apabila kami singgah tengok apa yang dijual, rupanya ada bantal kekabu dan pelampung budak-budak. Wajik dan dodol pun ada, mungkin homemade. Banyak lagi makanan lain yang dijual sebenarnya.

“Kebetulan kami pun dalam perjalanan nak balik kampung, jadi kami beli belacan di kedai tu untuk nenek dan makcik. Dah jadi kebiasaan, setiap kali balik kampung, ada yang akan kirim belacan dari Melaka.

“Sambil tu kami boleh support peniaga tempatan di sini,” ujar wanita itu.

Dulu tahun 2021, saya pernah duduk Alor Gajah, hari-hari nampak pakcik ni kibar bendera. Betul semangat nak berjual.

Dalam pada itu wanita tersebut mengakui tersentuh hati apabila mengetahui kisah di sebalik tindakan pakcik berkenaan yang mengibarkan bendera di hadapan gerai yang disinggahinya.

“Rupanya pakcik yang dekat depan tu, dia bukan pemilik kedai ni. Dia kurang sihat sebenarnya dan cuma tolong kedai ni untuk panggilkan customer.

“Dia buat tanpa disuruh, baiknya pakcik ni. Kepada mereka yang lalu di kawasan sini, kalau tak keberatan, jom la singgah meriahkan kedai mereka,” tambahnya lagi.

Menjengah ke ruangan komen, warga maya yang pernah menetap di kawasan berdekatan turut meluahkan rasa kagum dengan kesungguhan pakcik itu.

“Dulu tahun 2021, saya pernah duduk Alor Gajah, hari-hari nampak pakcik ni kibar bendera. Betul semangat nak menjual. Tak sangka sampai ke hari ni dia masih di situ.

“Saya pernah lalu situ dan nampak juga pakcik ni, tak sempat nak singgah tapi saya doakan dalam hati semoga dimurahkan rezeki kedai ni.

“Ayuh kita viralkan kedai ni supaya ramai-ramai serbu,” kata sebahagian warga maya.

BACA: ‘Kalau beranak czer, kau belum lagi wanita sejati’, Suami ceraikan isteri gara-gara dengar cakap mak