Pakcik ini cipta dapur memasak hanya guna air, tak guna gas langsung undang perhatian netizen

Pakcik ini cipta dapur memasak hanya guna air, tak guna gas langsung undang perhatian netizen

Warga Emas Cipta Dapur Guna Air, Tanpa Guna Gas & Kerosene

Warga emas bernama Hadi Usman, 67, itu mencipta dapur yang tidak memerlukan gas atau minyak tanah dalam menghasilkan api untuk memasak.

Pakcik ini cipta dapur memasak hanya guna air, tak guna gas langsung undang perhatian netizen

Kreatif dan inovatif. Seorang lelaki warga Nigeria yang menetap di kawasan Jekadafari, negeri Gombe dilaporkan mencipta dapur memasak tanpa gas yang boleh berfungsi dengan hanya menggunakan air.

Baca lagi di : Kalau Masuk Rumah Terhidu Bau Gas, Jangan Sesekali Petik Suis Lampu Walaupun Dalam Gelap

Lelaki yang pernah memasang pemancar radio serta mengendalikan stesen radio komuniti suatu masa dulu itu mahu institusi-institusi berkaitan membantu mempatenkan hasil inovasinya.

Menurut media tempatan, juruteknik elektronik itu berjaya menghasilkan inovasi berkenaan kerana ingin memberikan subsidi kepada kos penggunaan gas dan minyak tanah.

Beliau juga mahu wujudkan kerjasama dalam memastikan ia dihasilkan secara besar-besaran.

“Saya berharap institusi berkaitan boleh menyokong ke arah mempatenkan projek ini untuk pengeluaran besar-besaran. Ini bagi membantu mereka tanpa perlu membeli gas atau minyak tanah untuk memasak tetapi hanya dengan menggunakan air,’’ kata Hadi.


Menurut Wothappen, syarikatnya yang bernama Terraoak akan mengeluarkan dapur tanpa asap tersebut dalam skala besar dalam mengurangkan an.caman pema.nasan gl0bal.

Lelaki Nigeria yang lebih mesra dengan nama ringkasnya Chinnah berharap agar inovasinya akan membantu lebih ramai manusia.

Tidak hanya itu, dapur tanpa asap tersebut akan diberi penambahan ciri di mana ia boleh menukarkan haba kepada tenaga elektrik dan boleh digunakan untuk mengecas telefon.

Sebanyak 1,000 daripada dapur tersebut akan diedarkan kepada petani-petani di pedalaman Kenya.

 Air

Chinnah juga mempunyai keinginan kuat dalam bidang keusahawanan yang mendorongnya kepada usaha lain yang memberi impak positif kepada masyarakat.

Walaupun Chinnah mempunyai ijazah dalam sains komputer, pengalamannya semasa konferens Clint0n Gl0bal Initiative di Miami memberi impak dalam kerjayanya sebagai pereka cipta.

Beliau juga mahukan agar kisah ini menjadi inspirasi kepada semua manusia di seluruh dunia dan mencabar semangat usahawan dalam diri mereka.

BACA: Lepas disenarai ‘wanted list’, menantu Muhyiddin dan peguam terus lari keluar negara