Ordinan Darurat : Menteri kata dah batal 21 Julai, semakan dapati belum ada warta pembatalan

Ordinan Darurat : Menteri kata dah batal 21 Julai, semakan dapati belum ada warta pembatalan.Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang) Takiyuddin Hassan, hari ini, menjelaskan kerajaan persekutuan sudah ‘membatalkan’ semua peraturan ordinan darurat.

“Kerajaan telah memutuskan, berdasarkan Artikel 150 (3) (Perlembagaan Persekutuan) untuk membatalkan semua peraturan darurat (dirumuskan) selama pengisytiharan darurat.

“Oleh itu, (undang-undang telah) dibatalkan. Oleh itu, isu pembatalan (undang-undang) tidak lagi relevan,” kata Takiyuddin kepada sidang dewan.

Ordinan Darurat

Ini menyebabkan bantahan dari pihak pembangkang, yang menuntut agar Takiyuddin (PAS-Kota Bharu) menjelaskan bilakah peraturan tersebut dibatalkan dan melalui mekanisme apa.

Sebilangan anggota parlimen pembangkang mengatakan peraturan darurat harus dibatalkan melalui Parlimen sebagaimana yang dikehendaki oleh Fasal 150 (3).

Sehingga jam 11.45 pagi hari ini, tidak ada warta baru yang dikeluarkan di laman web Jabatan Peguam Negara mengenai pembatalan peraturan tersebut.

Setelah banyak tunjuk perasaan dari ahli parlimen pembangkang, Takiyuddin mengatakan keputusan telah dibuat pada 21 Julai lalu, yang bertepatan dengan mesyuarat kabinet terakhir.

Berita Penuh :https://www.malaysiakini.com/news/584537

jika Terlepas: Terkini !!! Doktor kontrak mulakan protes serentak