Ordinan Darurat : Kerajaan PN takut undian, kata Najib di FB

Mantan perdana menteri, Najib Razak telah menjadi pemerintah atas pembatalan ketetapan darurat sejak kebelakangan ini, dengan mengatakan ia takut menghadapi undi di Dewan Rakyat.

Dalam catatan di Facebook, Najib mempersoalkan mengapa pemerintah menangguhkan pembatalan tersebut dan bertanya apakah Raja telah menyetujui langkah ini, sambil menunjukkan bahawa tidak ada warta untuk keputusan ini juga.

Dia mengatakan ini bermaksud bahawa semua kompaun melebihi RM1,000, sebarang dana kerajaan yang dibelanjakan di luar anggaran tahunan dan wang yang digunakan dari Tabung Amanah Negara (KWAN) sejak minggu lalu adalah “tidak sah”.

darurat

“Hingga kini, pemerintah belum menjawab apakah mereka mendapat persetujuan (Raja) walaupun telah diminta beberapa kali. Mengapakah pemerintah Perikatan Nasional melakukan pembatalan bertangguh?

“Raja dan raja-raja Melayu memutuskan bahawa peraturan itu perlu diperdebatkan, diundi dan disetujui di Parlimen. Kerajaan PN berpendapat bahawa jika dibatalkan, tidak perlu ada perbahasan, suara atau persetujuan Parlimen.

“Mereka benar-benar takut dengan suara Dewan Rakyat. Sekiranya seperti ini, bagaimana mereka akan membuat usul atau berharap dapat melepasi anggaran 2022? ” tanya Najib, yang duduk di bangku pemerintah di Parlimen hari ini.

Menteri undang-undang de facto Takiyuddin Hassan hari ini mengatakan semua peraturan telah dibatalkan pada 21 Julai kerana pemerintah memutuskan untuk membatalkannya berdasarkan Artikel 153 Perlembagaan Persekutuan.

Dia juga memberitahu Dewan Rakyat bahawa pemerintah telah memutuskan tidak akan menasihati Raja untuk memperpanjang keadaan Darurat, yang berakhir pada 1 Ogos.

Selain Najib, pemimpin pembangkang Anwar Ibrahim juga telah mempertanyakan apakah Raja telah menyetujui keputusan PN untuk membatalkan peraturan tersebut.

Presiden Warisan Shafie Apdal juga mempertanyakan di Dewan Rakyat apakah pemerintah memiliki hak untuk membatalkan ketetapan tersebut, dengan mengatakan bahawa Raja harus memutuskan dan mengumumkan pembatalannya.

Dengan mengekalkan bahawa Parlimen seharusnya bersatu semula sebelumnya, Ahli Parlimen Semporna itu mengatakan bahawa Malaysia telah menghabiskan sekitar RM800 bilion dalam masa kurang dari dua tahun untuk memerangi wabak itu, sambil menambah bahawa negara-negara lain tidak menghabiskan banyak ini tetapi sekarang lebih baik.

“Masalahnya adalah dengan pemerintah, bukan rakyat. Rakyat tidak yakin dengan pemerintah ini, kerana (pengendalian) Covid-19 dan ekonomi yang lembap.

“Darurat diumumkan pada bulan Januari, dan hari ini kami mengetahui bahawa sejak itu dicabut. Di mana ketelusannya? ” dia tanya.

Berita Penuh : https://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2021/07/26/emergency-laws-revoked-because-govt-fears-dewan-vote-says-najib/

BACA JUGA : Jangan jadikan Parlimen macam ‘zoo’

Artikel ini disiarkan pada 26/07/2021

COMMENTS

Wordpress (0)