Orang Asli Cameron Highlands mahu lupakan BN, pilih calon PH

Timbalan Perdana Menteri dan Presiden Pakatan Harapan (PH) Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail hari ini meminta masyarakat Orang Asli dalam Parlimen Cameron Highlands supaya memilih calon PH pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Sabtu ini untuk mengubah nasib mereka.
Beliau berkata selama 60 tahun, undi Orang Asli diberi kepada BN, namun tidak banyak perubahan telah dibawa untuk mengubah nasib dan kehidupan komuniti itu.
Dr Wan Azizah berkata jika Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad yang dahulunya pemimpin BN boleh menyertai PH, apa salahnya juga Orang Asli menyatakan sokongan terhadap kerajaan baharu.
“Kita mahukan sokongan. Saya datang sini untuk meraih sokongan, berilah sokongan kepada kami dan calon Pakatan Harapan dan sekarang ni Tun Dr Mahathir telah menjadi Perdana Menteri kita, dia dah tukar dari BN maka jangan tunggu (BN) lagi.
“Saya tahu Orang Asli di sini memang ada masalah hak adat bumiputera dan tok-tok batin mempunyai kuasa yang begitu kuat. Jadi kita boleh fikirkan bagi meneruskan dan tingkatkan penglibatan Orang Asli bersama kita dalam arus pembangunan,” katanya.
Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis yang dihadiri kira-kira 100 penduduk Orang Asli, semasa lawatan ke bilik gerakan PH di Dusun Pak Senam dekat sini hari ini.
Turut hadir Pengerusi Majlis Pimpinan Negeri (MPN) PKR Pahang, Fuziah Salleh dan Timbalan Speaker Dewan Rakyat Datuk Rashid Hasnon.
Wan Azizah kemudiannya menghadiri tiga lagi program kemasyarakatan di Dewan Undangan Negeri (DUN) Jelai sebelum ke Tanah Rata, Cameron Highlands lewat petang nanti.
PRK Cameron Highlands menyaksikan pertandingan empat penjuru itu dengan PH diwakili M. Manogaran, BN diwakili Ramli Mohd Noor dan dua calon Bebas lain iaitu Wong Seng Yee dan Sallehudin Ab Talib.
Sementara itu, pada majlis santai bersama masyarakat Orang Asli Pos Pantoi/Lanai, Dr Wan Azizah berkata pengundi di kawasan tersebut perlu memberi sokongan kepada calon PH untuk memastikan kemajuan hidup mereka.
“Orang Asli memerlukan kemajuan ekonomi, bagaimana nak majukan? Berikanlah undi kepada kerajaan PH,” katanya.
Menurut timbalan perdana menteri itu, walaupun hidup masyarakat Orang Asli berkait rapat dengan alam sekitar, namun pada masa sama mereka juga memerlukan pembangunan.
“Orang Asli kena pertahankan alam sekitar, namun kena ada pembangunan,” katanya ringkas. 
Pada majlis tersebut, Dr Wan Azizah turut melawat tiga buah rumah penduduk Orang Asli selain menikmati durian dan rambutan.