Nur Diana Petra Abdullah ditabal Sultanah Kelantan yang baru

Nur Diana Petra Abdullah ditabal Sultanah Kelantan yang baru

Nur Diana Petra Abdullah ditabal Sultanah Kelantan yang baru. Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V berkenan mengisytiharkan isteri baginda, Sultanah Kelantan dengan gelaran Duli Yang Maha Mulia Sultanah Nur Diana Petra Abdullah.

Pengisytiharan itu diumumkan oleh Menteri Besar, Datuk Ahmad Yakob yang berkuat kuasa hari ini.

Ahmad ketika membacakan teks itu berkata, pengisytiharan dilakukan menurut Fasal (1) Perkara 43 Undang-Undang Perlembagaan Tubuh Kerajaan Kelantan (Bahagian Yang Kedua).

Sultan dan Yang dipertuan bagi negeri Kelantan sudah mengadakan pangkat kemuliaan Duli Yang Maha Mulia Sultanah Kelantan dan Yang Teramat Mulia Che Puan Mahkota Kelantan.

Sultan juga mengampuni perkenan mengurniakan pangkat kemuliaan Duli Yang Maha Mulia Sultanah Kelantan kehadapan isteri baginda dengan gelaran Duli Yang Maha Mulia Sultanah Nur Diana Petra Abdullah.

Nur Diana Petra Abdullah ditabal Sultanah Kelantan yang baru

Baginda juga mengampuni perkenan mengurniakan pangkat kemuliaan kepada Yang Teramat Mulia Che Puan Mahkota Kelantan dengan gelaran Yang Teramat Mulia Che Puan Sofie Louise Johansson Petra, iaitu isteri kepada Yang Teramat Mulia Tengku Mahkota Kelantan.

Semua kurniaan pangkat itu berkuat kuasa hari ini.

BACA:

‘Ni bilik sewa ke liang lahad?’, netizen persoal bilik sewa di KL harga RM300

CEO Batu dikecam selamba ‘ejek’ orang Jepun ketika makan shushi

‘Sebijik ikut content Ryan, dengan lagu samanya’, pemuda dikecam tiru idea

CATEGORIES