Nak tengok perarakan Merdeka di Putrajaya tapi risau jem? Ini jalan shortcut siap dapat parking buat ramai nak tahu

Seperti sedia maklum, hari kemerdekaan pastinya akan disambut dengan begitu meriah di seluruh negara

Bagi mengenang jasa-jasa perajurit yang gugur di medan perang ketika dahulu.

Setiap tahun, sambutan kemerdekaan pada 31 Ogos termasuk ambang merdeka pada malam 30 Ogos akan disambut bagi menanam semangat patriotik dalam diri setiap warga.

Nak tengok perarakan Merdeka di Putrajaya tapi risau jem? Ini jalan shortcut siap dapat parking buat ramai nak tahu

Tahun ini, sambutan Hari Kebangsaan akan diadakan di Dataran Putrajaya yang dijangka dihadiri ribuan umat manusia yang bukan sahaja penduduk setempat malah pelancong asing.

Bagi sambutan ambang merdeka, ia dijangka bermula dari jam 9 malam hingga 10.50 malam 31 Ogos di Dataran Merdeka.

Dimulakan dengan Segmen Setia Perpaduan Malaysia, pengunjung akan dipersembahkan dengan Tarian kebudayaan (Sabah,Sarawak, Orang Asli, India, Melayu dan Cina), nyanyian lagu patriotik oleh artis tempatan, Deklamasi Puisi dan perkongsian sejarah atau info mengenai kemerdekaan.

Dalam segmen ini, penonton akan dihidang dengan persembahan teater bertajuk “Merdekakah Kita”, Perjuangan Pahlawan di Borneo (Sabah dan Sarawak), Perjuangan Pahlawan Semenanjung, Pengorbanan Cinta Negara, Perjuangan dan Sokongan Pemimpin dari Pelbagai Kaum Untuk Mencapai Kemerdekaan, Pemahaman Erti Kemerdekaan Bagi Generasi Kini dan Finale.

tips hari merdeka

Min rasa segmen yang terakhir ni pasti semua dah tahu iaitu, Segmen Hitung Detik Merdeka pada 11.55 malam. Segmen ini dimeriahkan dengan nyanyian lagu Negaraku dan persembahan penutup.

Bagi korang yang ingin ke sana, min akan kongsikan panduan yang telah disediakan oleh Jabatan Wilayah Persekutuan (JWP).

Bagi mereka yang memilih pengangkutan awam, antara drop point yang perlu korang ketahui ke Dataran Merdeka menggunakan tren adalah turun di stesen LRT Masjid Jamek atau LRT SOGO.

Korang digalakkan untuk datang awal dan pastikan membawa beberapa kelengkapan persediaan seperti memakai kasut, membawa payung, baju hujan, serta jangan lupa bawa bendera masing-masing.

Bersempena dengan sambutan ini, rapidKL juga melanjutkan beberapa stesen LRT, MRT dan Monorel sehingga jam 2 pagi pada 31 Ogos 2023.
Antaranya termasuklah Laluan LRT Ampang/Sri Petaling, Laluan Kelana Jaya, Laluan MRT Kajang, Laluan KL Monorel dan Laluan MRT Putrajaya. Untuk lebih pencerahan boleh lihat infografik di bawah.

Bagi yang datang dengan kenderaan sendiri, min juga nak share beberapa lokasi meletakkan kenderaan berbayar di sekitar Dataran Merdeka. Antara lokasi yang boleh diketengahkan oleh orang ramai termasuklah di Parking Padang Merbok, Parking Bertingkat di Taman Botani, Pasar Central Market (Parking Lot). CITY Parking (Jalan Tugu) dan di Menara PT80.

Tak lengkap rasanya jika sambut Ambang Merdeka tapi tak sertai perarakan Hari Kebangsaan tu sendiri.
Jadi kali ni, jom min kongsi beberapa tips perjalanan korang supaya lebih mudah dan lancar untuk ke Dataran Putrajaya pada keesokan harinya pula. (letak di bawah, switch para ambang dulu naik atas)

Jadi tak adalah korang pening nak parking mana, nak naik tren stesen mana mahupun nak datang pukul berapa. Semuanya sudah tersedia untuk korang rancang perjalanan nanti.

Untuk makluman, sekitar 7,702 ruang parkir telah disediakan Jabatan Wilayah Persekutuan di pelbagai lokasi di sekitar Putrajaya. Antara lokasi terlibat adalah 27 tempat letak kereta di Presint 1, 2, 3 dan 4.

Selain itu, korang juga boleh park di bangunan Park & Ride serta ruang Terbuka Lot 7MD6, Terminal Putrajaya Sentral di Presint 7. Dari sana, korang boleh menaiki bas untuk ke dataran.

Bas juga akan disediakan di zon Putrajaya International Convention Centre (PICC), Presint 5 untuk mengambil para pengunjung. Di sini, korang boleh letak kereta di bahagian basement PICC, parkir terbuka Universiti Heriot Watt dan parkir terbuka Taman Empangan.

Mungkin imej 4 orang dan teks yang berkata 'PERBADANAN MALAYSIA MADANI PUTRAJAYA PERKHIDMATAN "SHUTTLE BUS" HARI KEBANGSAAN 2023 (31 OGOS 2023) Lokasi Up &Drop Off Laluan disediakan seperti berikut: Pick Point Terminal Putrajaya Sentral, Presint Point Jalan Tun Razak, Kiblat Walk, Perbadanan Putrajaya, Presint Selamat Menyambut HARI KEBANGSAAN DAN HARI MALAYSIA 2023 2. Pick Point Putrajaya International Convention Centre (PICC) Drop Point Jalan Hussein (Belakang Istana Kehakiman), Presint MASA OPERASI 4PAGI HINGGA 2 PETANG Kekerapan minit) (Waktu Puncak) 4.00 hingga 8.00 pagi hingga Kekerapan minit (Waktu BukanP hingga 10.29 Petang #HKHM2023 #Merdeka360 #MalaysiaMADANI #TekadPerpaduan #PenuhiHarapan #MalaysiaMERDEKA Nadiputra merdeka360 Nadjputra 31 2023 OGOS 7.00 pagi Dataran Putrajaya'

Akhir sekali, korang boleh letakkan kereta di Kompleks E1 dan E2 Presint 1 yang terletak berhadapan Kompleks F.

Oh ya, bagi yang tinggal di luar Putrajaya, korang boleh menaiki tren KLIA transit ke Terminal Putrajaya Sentral dan nikmati diskaun khas sempena Hari Kemerdekaan.

Dah parkir jauh, takkan nak jalan kaki kan?

Ini adalah jadual perkhidmatan bas shuttle untuk kemudahan korang. Bagi yang bawa keluarga, anak-anak pasti akan teruja menaiki bas dan melihat kemeriahan orang ramai menyambut merdeka.

Untuk makluman, bas akan bergerak pada kekerapan setiap 10 minit pada waktu puncak iaitu antara 4 pagi hingga 8 pagi, serta 10.30 pagi hingga 2 petang.

Bagi di luar waktu puncak pula, bas akan bergerak setiap 30 minit pada 31 Ogos nanti. Lokasi yang bakal terlibat untuk ‘pick up’ ialah Terminal Putrajaya Sentral dan PICC manakala lokasi ‘drop off’ di Jalan Tun Abdul Razak, Kiblat Walk dan Belakang Istana Kehakiman di Presint 3.

BACA: Sultan Selangor titah Polis cari penfitnah isu pemutihan sekolah tahfiz sampai lubang cacing