Mursyidul Am PAS setuju kerajaan bagi penghargaan kepada Lim Kit Siang

Mursyidul Am PAS setuju kerajaan bagi penghargaan kepada Lim Kit Siang

Hashim Jasin, Mursyidul Am Pas menyokong cadangan agar kerajaan memberi penghormatan kepada Lim Kit Siang,

seorang veteran dari Parti Tindakan Demokratik (DAP), yang mengumumkan persaraannya daripada arena politik.

Mursyidul Am PAS setuju kerajaan bagi penghargaan kepada Lim Kit Siang

Hashim percaya Lim layak mendapat pengiktirafan atas sumbangannya kepada negara, walaupun menjadi ahli pembangkang.

“Walaupun beliau seorang tokoh pembangkang, tidak dapat dinafikan bahawa Lim telah memberikan sumbangan yang besar sebagai ahli pembangkang di Parlimen.

Alangkah baiknya jika kerajaan menghargainya dengan memberinya beberapa bentuk pengiktirafan,” kata Hashim dalam wawancara seperti yang dilapor Malaysiakini .

“Tindakan ini akan memupuk kejujuran dan integriti di kalangan orang ramai dan pengundi. Kita tidak boleh menafikan beliau turut menyumbang kepada pembangunan negara.”

“Pada peringkat peribadi, saya menyokong idea untuk menghormatinya,” tambahnya.

Mursyidul Am PAS Setuju Kerajaan Memberi Pengiktirafan kepada Lim Kit Siang baru-baru ini mengumumkan keputusannya untuk bersara daripada arena politik. Ini mendorong Rais Yatim, Yang Dipertua Dewan Negara, menggesa kerajaan memberi penghormatan kepada ahli veteran DAP itu.

Pada usia 81 tahun, Lim telah mendedikasikan lebih setengah abad hidupnya untuk politik.

Saranan Rais itu mendapat sokongan daripada bekas Menteri Undang-undang, Zaid Ibrahim.

Ibrahim Ali, Presiden Parti Putra Malaysia, menyatakan sentimen yang sama, dengan menyatakan bahawa adalah wajar untuk memberi penghormatan kepada Lim atas tempoh lamanya sebagai Ahli Parlimen dan sebagai ketua pembangkang.

“Di peringkat peribadi, saya menyokong idea untuk menghormati Kit Siang, bukan sahaja kerana keputusannya untuk bersara tetapi juga kerana perkhidmatannya yang lama sebagai Ahli Parlimen dan ketua pembangkang.”

“Secara peribadi, saya mungkin tidak bersetuju dengan cara Lim memperjuangkan isu-isu tertentu yang kelihatan keterlaluan dalam mewakili kepentingan masyarakat Cina, tetapi itu adalah haknya sebagai seorang yang sangat mengenali patriotismenya sendiri.”

“Pemimpin Islam tidak mempunyai konsistensi, ketegasan, dan ketegasan yang sama seperti Lim. Walaupun bukan penganut Islam, dia tidak hipokrit,” kata Ibrahim.

Ibrahim menegaskan bahawa sumbangan Lim kepada rakyat dan negara harus diiktiraf, walaupun sesekali dilabel sebagai rasis oleh individu tertentu.

Tanpa berkata-kata, Ibrahim menyifatkan Lim sebagai pemimpin pembangkang yang luar biasa di negara ini.

BACA:

‘Jangan jadikan isu agama sebagai polemik, perbalahan politik!’ , Agong sekolahkan pemimpin politik pembangkang?

Arwah Tuan Guru Nik Aziz dapat gelaran Tan Sri