Mohd Faizal Hussain didakwa cabul bekas penyampai berita terkenal

Seorang penolong pengurus eksekutif di sebuah hotel, mengaku tidak bersalah di Mahkamah Majistret

Di sini pada Selasa atas satu pertuduhan mencabul seorang bekas penyampai berita terkenal, Julai lalu.

Mohd Faizal Hussain, 53, membuat pengakuan itu selepas pertuduhan dibaca di hadapan Majistret, Zhafran Rahim Hamzah.

Mohd Faizal Hussain didakwa cabul bekas penyampai berita terkenal

Mengikut pertuduhan, lelaki terbabit didakwa menggunakan kekerasan jenayah terhadap rakan sekerjanya berusia 54 tahun, dengan memegang tangan wanita tersebut, bertujuan mencabul kehormatan, di depan dewan sebuah hotel di Damansara, pada jam 1 tengah hari, 13 Julai lalu.

Pertuduhan dibuat mengikut Seksyen 354 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga 10 tahun atau denda atau sebatan, atau mana-mana dua daripada seksaan itu, jika sabit kesalahan.

Semasa prosiding, Timbalan Pendakwa Raya mencadangkan tertuduh diberi ikat jamin sebanyak RM6,000 dengan seorang penjamin, dengan syarat tambahan tidak mengganggu mangsa serta saksi.

Bagaimanapun, peguam Nur Afiqah Mohd Ashriee merayu agar anak guamnya diberi ikat jamin pada kadar minimum kerana dia perlu menanggung ibu bapa, isteri yang juga seorang suri rumah dan tiga anak yang masih bersekolah.

“Dia turut mempunyai penyakit gout telah digantung kerja sejak minggu lalu selain memberi kerjasama kepada pihak polis, maka ini menunjukkan dia tidak mempunyai risiko untuk melarikan diri,” katanya.

Selepas mendengar permohonan daripada kedua-dua pihak, Zhafran membenarkan tertuduh diikat jamin sebanyak RM4,000 dengan seorang penjamin dan memenuhi syarat tambahan yang dicadangkan pihak pendakwaan.

BACA: “Aku benci dengan apa yang aku lalui, aku menyesal pilih suami tiada kualiti, tika ini suami pula terhegeh cari aku”