Microsoft lancar Windows 11 bagi menggantikan Windows 10

Microsoft lancar Windows 11 bagi menggantikan Windows 10

Hampir enam tahun setelah melancarkan Windows 10, Microsoft akhirnya melancarkan sistem operasi Windows 11 , yang menampilkan reka bentuk yang lebih bersih, menyerupai Mac dan beberapa ciri baru.

Windows 11 akan tersedia untuk dimuat turun percuma untuk pengguna Windows yang sedia ada pada musim cuti ini, menurut catatan blog Microsoft yang diterbitkan selepas acara maya pada hari Khamis.

Naik taraf percuma akan mula dilancarkan ke PC Windows 10 yang layak sekitar cuti, dan akan berterusan hingga tahun 2022, kata catatan itu. Tidak ada tarikh khusus yang diumumkan.

Sekiranya anda belum mengemas kini Windows 10, anda masih boleh memanfaatkan trik untuk memuat turun Windows 10 percuma yang masih berfungsi. Sekarang adalah masa yang tepat untuk beralih untuk menyiapkan mesin anda untuk peningkatan Windows 11.

Windows 11 akan memasuki pasaran pada penghujung tahun ini namun versi beta akan mula diluncurkan mulai minggu depan kepada pengguna.

Berita baik buat pengguna Windows 10 versi terkini — anda akan mendapat kemas kini Windows 11 secara percuma.
Terdapat dua perkara yang menarik berkaitan Windows 11.

Pertama, Microsoft menawarkan Windows Store baharu yang membolehkan pembangun perisian menggunakan sistem pembayaran dalam aplikasi mereka sendiri tanpa membayar komisen kepada Microsoft.
Kedua, pengguna boleh mencari dan menggunakan aplikasi Android di komputer riba dan PC mereka hasil daripada bantuan teknologi daripada Amazon dan Intel Corp.

Ini sekali gus bertentangan dengan pendekatan digunakan Apple yang mana pengguna hanya boleh memuat turun perisian daripada App Store dan kawalan dikenakan kepada pembangun perisian yang turut memberi cabaran kepada Google Play Store.

Perang sistem operasi dan ‘kedai aplikasi’ akan lebih sengit antara tiga gergasi teknologi ini.

APA YANG WINDOWS 11 TAWARKAN?

Windows 11 merangkumi banyak ciri yang ditujukan kepada pengguna seperti kemampuan melepaskan komputer (undock) yang disambungkan ke monitor luaran dengan lebih lancar untuk membuat panggilan di bilik yang lebih senyap dan kembali ke stesen dok selepas itu.
Terdapat juga ciri-ciri baharu untuk ‘gamers’ seperti aplikasi Xbox yang menawarkan pengalaman permainan “lebih lancar dan laju”.

Ini ditambah dengan saiz sistem operasi ini 40 peratus lebih kecil dan menggunakan tenaga yang rendah serta sistem keselamatan yang lebih baik.

Antara yang menarik ialah ‘interface’ baharu, menu “Start” baharu, kemudahan carian dan kemas kini pada beberapa rekaan termasuk ciri-ciri Desktop yang berbeza.

Windows 11 juga lebih mesra skrin sentuh dan boleh digunakan tanpa papan kekunci sama seperti Windows 10, manakala Windows Widget dilengkapi dengan kecerdasan buatan.

Berita penuh : https://www.cnet.com/news/release-date-windows-11-microsoft-free-update-when-you-can-install/