“Mentua berubah lepas suami tiada, aku dan empat anak dihalau dari rumah hibah”

Seorang wanita tidak pernah menyangka bahawa mentua yang disayanginya bakal berubah sekelip mata selepas suaminya meninggal dunia secara tiba-tiba.

Difahamkan, wanita yang menggelarkan dirinya sebagai Sutera itu tinggal bersama mentua kerana menghormati keputusan suami yang merupakan anak lelaki tunggal.

Sutera bagaimanapun diminta keluar dari rumah yang kononnya dihibahkan kepada suami selepas lelaki itu tiada bagi memberi ‘laluan’ kepada adik ipar perempuannya.

“Mentua berubah lepas suami tiada, aku dan empat anak dihalau dari rumah hibah”
Berharap kisahnya dijadikan pengajaran agar tidak terlalu bersangka baik kepada ‘orang luar’, berikut perkongsian Sutera yang terpaksa berdikari selepas kematian suami.

“Saya berharap agar perkongsian ini boleh dijadikan iktibar dan pengajaran. Kejadian berlaku beberapa tahun lalu, namun baru terpanggil untuk berkongsi. Saya Sutera, berumur akhir 40-an. Bekerja sebagai guru dan mempunyai empat orang anak yang Alhamdulillah, sihat serta bijak.

“Saya seorang yang bersifat lurus, boleh dikatakan baik dan juga sentiasa husnuzon (sangka baik) dalam setiap perkara. Saya tinggal bersama mertua disebabkan suami adalah anak lelaki tunggal. Suami telah menyatakan hasrat untuk duduk bersama ibu bapanya sebelum menikah, maka saya berkenalan dengan mentua dan serasi.

Baca Artikel Penuh