Menara paling tinggi dalam dunia! ini 10 fakta pelik tentang menara Burj Khalifa, no. 7 tu paling pelik

Menara paling tinggi dalam dunia! ini 10 fakta pelik tentang menara Burj Khalifa, no. 7 tu paling pelik.

Kami telah melawat beberapa pencatat rekod dunia seperti festival labu terbesar di dunia , bandar paling utara di dunia dan tong wain terbesar di dunia .

Jadi tidak hairanlah bahawa berdiri di dek pemerhatian Burj Khalifa juga berada dalam senarai baldi kami .

Menara paling tinggi dalam dunia! ini 10 fakta pelik tentang menara Burj Khalifa, no. 7 tu paling pelik

Burj Khalifa bukan sahaja bangunan tertinggi di dunia, ia juga memecahkan beberapa rekod lain.

Berikut ialah 10 fakta menyeronokkan tentang Burj Khalifa yang kami pelajari semasa lawatan kami yang kami harap turut memberi inspirasi kepada anda untuk menuju ke puncak bangunan tertinggi di dunia.

Cuma jangan lupa untuk menempah tiket Burj Khalifa anda melangkau talian sebelum anda pergi.

1. Ketinggian Burj Khalifa adalah setinggi 828 meter (2716.5 kaki), menjulang tinggi ke atas Dubai.

Melihat ke atas sfera dari aras tanah

Ia tiga kali lebih tinggi daripada Menara Eiffel dan hampir dua kali lebih tinggi daripada Bangunan Empire State. Terbentang hujung ke hujung, kepingannya terbentang lebih satu perempat daripada jalan di seluruh dunia. Ketinggian yang menembusi awan pastinya merupakan salah satu fakta paling mengagumkan tentang Burj Khalifa.

2. Selain daripada memegang rekod dunia sebagai bangunan tertinggi di dunia , Burj Khalifa memegang enam rekod dunia lain. Burj Khalifa juga merupakan struktur berdiri bebas tertinggi di dunia, mempunyai bilangan cerita tertinggi di dunia, mempunyai tingkat penghunian tertinggi di dunia, mempunyai dek pemerhatian luar tertinggi di dunia, mempunyai lif dengan jarak perjalanan terpanjang di dunia, dan mempunyai lif perkhidmatan tertinggi di dunia.

3. Salah satu fakta Burj Khalifa yang paling menarik perhatian ialah berapa berat bahan tersebut. Untuk meletakkan sesuatu dalam perspektif, berat konkrit adalah bersamaan dengan 100,000 ekor gajah. Jumlah berat aluminium yang digunakan pada Burj Khalifa adalah bersamaan dengan lima pesawat A380.

Air Pancut Dubai menari di hadapan Burj Khalifa setiap 30 minit dari 6 petang Rabu hingga Ahad
4. Fakta menyeronokkan Burj Khalifa yang boleh anda sanjungi adalah kemampanan dan penggunaan semula sumbernya. Setiap tahun 15 juta gelen air dikumpulkan secara mampan. Air itu digunakan untuk pengairan untuk menyiram landskap dan tumbuhan, untuk sistem penyejukan dan untuk membekalkan Air Pancut Dubai.

5. Beberapa perkara remeh Burj Khalifa tentang lif: bangunan ini mempunyai lif berjalan tunggal terpanjang, iaitu 140 tingkat. Kelajuan lif Burj Khalifa ialah 10 meter sesaat, menjadikan lif antara yang terpantas di dunia. Masa lif Burj Khalifa untuk sampai ke dek pemerhatian di tingkat 124 hanya satu minit.

Merangkak leher kami untuk melihat sfera dari aras tanah

Pemandangan Dubai dan terbentang ke atas Teluk Parsi dari puncak Burj Khalifa
6. Salah satu fakta yang kurang diketahui dan menarik tentang Burj Khalifa ialah hujung sfera Burj Khalifa boleh dilihat dari jarak sehingga 95 kilometer.

7. Maklumat Burj Khalifa yang agak diketahui ialah pada kemuncak pembinaan, 12,000 pekerja bekerja di bangunan itu setiap hari.

8. Sudah tentu, anda tidak boleh meninggalkan bagaimana bahan dan jam kerja mengukur apabila bercakap tentang fakta menarik tentang Burj Khalifa. Ia mengambil lebih daripada 110,000 tan konkrit, 55,000 tan rebar keluli, dan 22 juta jam kerja untuk menyiapkan Burj Khalifa.

Air memancar ke langit di Air Pancut Dubai

9. Berapa lamakah masa yang diambil untuk membina Burj Khalifa? Penggalian bermula pada Januari 2004. Enam tahun kemudian, Burj Khalifa akhirnya dibuka pada Januari 2010.

Melihat puncak menara, yang direka bentuk menyerupai bunga Hymenocallis
Menara itu direka bentuk menyerupai bunga Hymenocallis

BACA:

Kenapa nombor plat negeri perak bermula dengan huruf ‘A’? Ini cerita sebenar yang ramai tak tahu

Pelakon veteran terkenal, Jamali Shadat meninggal dunia