MCA putus kekal sokong Muhyiddin, kerajaan PN

Tiada parti atau gabungan ketika ini yang boleh membentuk kerajaan stabil, sekali gus MCA menyatakan pendirian untuk terus menyokong Perikatan Nasional (PN) sehingga Pilihan Raya Umum (PRU) ke-15.

Biro Politik MCA dalam kenyataan tengah malam tadi berkata, ini kerana tindakan menjatuhkan kerajaan hari ini akan mengundang padah yang lebih teruk yang akhirnya memudaratkan rakyat.

“Ini adalah pendirian BN dari tahun lalu dan MCA mempunyai tanggungjawab untuk mempertahankannya.”

“MCA adalah parti komponen Berisan Nasional (BN) dan telah mengulangi ketetapan bersama BN pada perhimpunan agung, tahun ini.”

mca

“MCA juga berpendapat, keputusan Perdana Menteri mengusulkan undi percaya terhadap dirinya yang telah diperkenankan Yang di-Pertuan Agong pada sidang Dewan Rakyat, September ini, adalah langkah tepat berdasarkan prinsip Demokrasi Berparlimen dan Raja Berperlembagaan.

“Pada masa sama, kita sedang berdepan pandemik Covid-19 dan keadaan ekonomi kian merundum serta kestabilan politik adalah penting dalam melindungi nyawa dan kehidupan rakyat,” katanya selepas mengadakan mesyuarat, malam tadi.

Kelmarin, Majlis Tertinggi (MT) UMNO sebulat suara menarik sokongan kepada kerajaan PN dan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Presiden UMNO, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, UMNO memilih mengambil pendirian berpihak kepada Yang di-Pertuan Agong dan tidak mempertahankan kerajaan PN yang didakwanya gagal di mata rakyat, selaras Fasal 3.3 Perlembagaan UMNO.

Dalam perkembangan lain, MCA turut meminta kerajaan membuka semula sektor ekonomi secara berperingkat kerana program vaksinasi sudah berjaya dilaksanakan dengan pantas kebelakangan ini.

“Program vaksinasi juga dilihat semakin berjaya mencapai matlamat disasarkan. Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dilaksanakan sekarang agak kurang berkesan untuk mengurangkan jumlah kes jangkitan.

“PKP berterusan ini akan meningkatkan kesengsaraan rakyat yang berhadapan dengan kesukaran mencari rezeki. Vaksinasi rakyat secara menyeluruh adalah jalan terbaik bagi negara sekarang ini,” katanya.

Berita penuh : https://www.utusan.com.my/terkini/2021/08/tiada-gabungan-parti-yang-stabil-mca-kekal-sokong-pn/

BACA JUGA : Muhyiddin terkenal sebagai PM paling banyak taktik untuk mengelak