‘Mati-mati ingat Jack yang lukis’, rupanya lelaki ini yang ‘jackpot’ lukis gambar Rose tanpa sehelai benang dalam Titanic

‘Mati-mati ingat Jack yang lukis’, rupanya lelaki ini yang ‘jackpot’ lukis gambar Rose tanpa sehelai benang dalam Titanic.

salah satu adegan Titanic yang paling terkenal (dan sering dipetik), ternyata, bukan Leonardo DiCaprio yang mencipta keajaiban.

Dalam adegan di mana Rose ( Kate Winslet ) mengarahkan Jack (DiCaprio) yang dikasihinya untuk “menarik saya seperti salah seorang gadis Perancis anda,”

'Mati-mati ingat Jack yang lukis', rupanya lelaki ini yang 'jackpot' lukis gambar Rose tanpa sehelai benang dalam Titanic

dan dia terus melakar potret bogelnya yang cantik semasa dia tidak memakai apa-apa selain kalung Hati Lautan , itu sebenarnya bukan tangan DiCaprio yang kita lihat — ia adalah tangan pengarah James Cameron .

Dalam temu bual pada 2017 dengan Stephen Colbert memperingati ulang tahun ke-20 filem itu — yang kini meraikannya yang ke-25 dan ditayangkan semula di pawagam hujung minggu ini — Winslet menjelaskan, “Tidak, Jim Cameron sebenarnya melukisnya. Mungkin tiada siapa yang tahu itu. sehingga saat ini.”

“Jim Cameron melukis itu dan dia sebenarnya melakar saya,” tambahnya, menjelaskan bahawa dia memakai pakaian mandi, dan tidak berbogel, semasa dia mengerjakan lukisan itu.

Peminat karya pengarah itu tahu bahawa Cameron seorang yang gemar melukis. Malah, pada tahun 2021, dia mengeluarkan Tech Noir: The Art of James Cameron , yang mempamerkan arkib peribadinya bagi seni lukisan tangan, termasuk lakaran dari zaman mudanya dan seni konsep yang dia cipta untuk hitsnya, seperti filem Terminator .

James Cameron Blasts Streaming Amid 'Avatar 2' Success
Bongkahan kecil sejarah Titanic yang menyeronokkan ini muncul semula setiap kali di Internet, biasanya apabila Winslet ditanya tentang adegan itu (sekali lagi). Pelakon yang memenangi Oscar telah bercakap tentang masa ini – dan betapa ia menghantuinya – beberapa kali selama bertahun-tahun.

Pada tahun 2014, sebagai contoh, dia memberitahu Yahoo! Filem UK yang sering dia minta untuk autograf gambar yang dicetak itu.

“Saya tidak menandatangani yang itu,” kata Winslet. “Rasanya sangat tidak selesa. Mengapa anda berbuat demikian? …

Mereka meminta saya menandatanganinya. Orang ramai meminta saya menandatanganinya dengan banyak , dan sebenarnya terdapat juga gambar yang menunjukkan seseorang telah diangkat dari pegun filem. Foto itu disebarluaskan. Ia seperti, ‘Tidak, saya tidak bermaksud ia menjadi gambar yang akhirnya saya lihat 16, 17 tahun kemudian.'”

“Ia masih menghantui saya,” tambahnya. “Ia agak kelakar, betul-betul.”

Dan, sebagai sebahagian daripada akhbar Disember untuk kerjasama terbarunya dengan Cameron, Avatar: The Way of Water, Winslet mendedahkan adegan itu turut menghantui anak-anaknya. Semasa penampilan di The Graham Norton Show , Winslet berkongsi detik apabila rakan sekolah anak perempuannya membawakan adegan ikonik itu kepadanya.

“Anak perempuan saya sebenarnya mempunyai perkara ini di sekolah. Ia agak pelik. Dia berkata seseorang datang kepadanya setelah mengetahui selepas empat tahun berada di sekolah bersama bahawa saya adalah ibunya. Dan berkata [kepadanya], ‘Ya Tuhanku, Saya telah melihat buah dada ibu awak!'” ingat Winslet.

Titanic akan kembali di skrin besar mulai hari Jumaat, 10 Feb. Keluaran semula menjanjikan versi master semula bagi filem pemenang Oscar, yang akan ditayangkan dalam HDR 3D 4K dan kadar bingkai tinggi.

BACA:

Atuk 70 tahun dedah cara ‘jackpot’ RM 17 juta menang main nombor ekor Sports Toto

“Lepas kahwin aku bosan sebab isteri macam bisu, tapi respon isteri buat aku menangis meraung bila tahu hal sebenar”