Masjid di Kelantan hanya akan dibuka selepas capai imuniti kelompok

Masjid di Kelantan hanya akan dibuka selepas capai imuniti kelompok. Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (Maik) akan membenarkan orang ramai menunaikan solat di masjid selepas Kelantan mencapai tahap imuniti kelompok atau lebih 80 peratus orang dewasa lengkap menerima dua dos vaksin Covid-19

Yang Dipertua Maik, Tengku Tan Sri Mohamad Rizam Tengku Abdul Rahman berkata,setakat ini, Maik masih menetapkan prosedur operasi standard (SOP) yang lama iaitu hanya membenarkan seramai empat orang pegawai atau kakitangan menunaikan solat di masjid.

Menurutnya, berdasarkan situasi semasa dengan kes di Kelantan mencecah empat angka, Maik mengambil keputusan untuk mengekalkan jumlah jemaah tersebut di setiap masjid.

masjid

Masjid di Kelantan hanya akan dibuka selepas capai imuniti kelompok.
BACA JUGA : Tular gambar pemimpin Umno dalam jet eksekutif PM

“Sekiranya ada penurunan kes jangkitan dan vaksinasi di Kelantan telah meningkat, kita akan lihat perkembangan lanjut selepas negeri ini mencapai imuniti kelompok.

“Buat masa ini, Kelantan merupakan negeri kedua tercorot dalam proses vaksinasi. Jadi, kita ambil langkah agak berhati-hati agar masjid tidak menjadi tempat perjumpaan orang ramai terutamanya di kawasan kampung-kampung,” katanya.

Beliau yang juga Tengku Temenggung Kelantan berkata demikian pada sidang akhbar Laporan Khas Terimaan dan Perbelanjaan Maik Bagi Bulan Januari hingga Jun 2021 di Kompleks Islam Jubli Perak Sultan Ismail Petra, Panji di sini hari ini.

BACA JUGA : Kisah lebai dengan dalilnya…

Dalam perkembangan lain, Tengku Mohamad Rizam, berkata, kemudahan penggunaan pembayaran zakat secara dalam talian melalui e-Zakat Payment yang bermula sejak Januari hingga Julai lalu semakin meningkat.

Katanya, menerusi kaedah itu, Maik mengutip sebanyak RM1 juta sekali gus menunjukkan bahawa pembayaran secara dalam talian memudahkan orang ramai tanpa perlu hadir ke pejabat Maik.

Berita penuh : https://www.kosmo.com.my/2021/08/23/kelantan-buka-masjid-selepas-capai-tahap-imuniti-kelompok/