Malaysia boleh jadi negara terbaik tangani Covid-19 tapi diganggu Kerajaan Tebuk Atap

Petang semalam Muhyidin buat Drama lagi.. Nak umumkan sambung atau tidak PKPB pun nak umum macam nak umum Belanjawan, Vietnam dan Thailand biarpun sudah capai angka Sifar sejak April dan mei.. depa masih menyambung kawalan atau meneruskan PKPB sehingga hujung Jun…

Dia Asia Tenggara, Negara terbaik tangani COVID-19 adalah Vietnam, Thailand dan Singapore.. Setiap Negara ini ada kelebihan tersendiri.. Negara seperti Thailand dan Vietnam sudah capai angka Sifar sejak pertengahan April dan awal Mei.. Ini antara turutan Negara Terbaik tangani COVID-19..

VIETNAM

Kalau Ikut data, Vietnam mempunyai 90 juta Penduduk, Vietna juga negara pelancongan..Kes yang dicatatkan 329 kes, yang pulih sudah 300..maknanya hanya tingga 30 kes. Kematian yg dicatatkan Zero..

THAILAND

Di Thailand, Rakyat 60 juta lebih.. Thailand adalah syurga Pelancong..kes dicatatkan 3,104 tapi yang pulih
2,971, ini bermakna kes yang tinggal tak sampai 130 kes.. Kematian yang dicatatkan 59 orang..

SINGAPURA

Singapura Negara yang awal tidak laksanakan MCO, pnutupan pintu sempadan sehinggal awal pertengahan April.. Negara yang buat ujian secara besar besar ekpada semua Pekerja Asing mereka.. Kes Dicatatkan sehingga semalam 37 ribu kes, yang Pulih 24 ribu..

Di Singapura jumlah kematiand ari 37 ribu kes hanya 25 orang setakat semalam, dari 37 ribu.. hanya tak sampai 10 % melibatkan Rakyatnya.. Jangkita bukan sebab kes yang di Import..tetapi jangkitan dalam Dormitori sebagaimana jangkitan di Depot Tahanan Imigeresen di Malaysia, Atas faktor sesak dan sempit..

MALAYSIA

Malaysia mecatatkan setakat 6 Mei adalah 8303 Kes, Yang Pulih sekitar 6635, berbaki hampir 1700 kes..Mencatatkan 117 kematian.. Boleh dikatakan KKM juga cemerlang mengani COVID-19.. cuma kita direncatkan dengan kesilapan Kerajaan terutama Ismail sabri meletakkan PATI dikawasan PKPD di Depo Tahanan Imigrese membuatkan kes Bertambah..

Kalau tidak kerana kes Tabligh, Atau ujian dan saringan dibuat secara besar besar sejak awal..Mungkin kita Negara Terbaik di Asia tenggara..Pada Gelombang Pertama Kita Negara terbaik di rantau Asia tangani COVID-19..

Soal Terbaik atau tidak sesuatu negara itu Tangani COVID-19, Bukan soal berapa jumlah kes dicatatkan ,berapa jumlah Kematian..Korea Selatan lebih awal mencatatkan Kes yang tinggi..tapi diiktiraf negara terbaik tangani COVID-19.. Kejayaan mereka diukur bagaimana mereka berjaya mengimbangi kesan Pandemik Covid-19 dan Ekonomi secara serentak..

Disinilah Negara Korea dan Taiwan antara Negara Terbaik Menangani wabak Pandemik , bukan hanya tidak melaksanakan MCO, tetapi tidak menutup Ekonomi Mereka.. Malangnya Kita gagal mengikut jejak Korea Selatan dan Taiwan yang dapat tangani Wabak Pandemik dengan Baik dari Sudut Ekonomi.. Mereka tidak Panik..

Bayangkan suatu ketika Kita hanya catatkan 22 Kes, 22 kes sembuh dan 11 hari tanpa kes baru..tapi fakta itu hanya tinggal sejarah, Bila mana lebih 15 hari Malaysia tanpa Kerajaan.. Pintu kawalan Negara tidak dikawal dengan baik..

Jadi Bila ada Blogger Upahan tiba tiba muncul dengan cerita Tahyul Malaysia negara terbaik di Asia, bagi aku sebagai yang mengaku Doktor, Profesional.. Pandangannya agak bodoh bilamana fakta di Vietnam, Thailand hatta Singapura jauh lebih baik dari Kita.. fakta nya jelas..

Tapi biasa lah.. Memang kerja Perunding Kerajaan tebuk atap menaikkan semangat Patriotik ,bermain dengan sentimen untuk nampak PM Tebuk Atap ini hebat.. walhal Vietnam dan Thailand sudah lama capai angka sifar..

Di malaysia depa cuba wujudkan ketakutakan, Menggunakan kuasa, lalu membentuk dan mengolah Ketakutan rakyat melalui Sidang media.. Seolah olah Negara lain sudah hancur lebur akibat Covid seperti Italy, Eropah dan US.. Hanya Rakyat Malaysia sahaja hidup walaupun dalam keadaan melarat hilang sumber pendapatan dan Ekonomi…

Ini yang disebut Facebookers terkenal Nasdaily..kebanyakan negara menggunakan Kuasa dan merompak ketika waktu2 gelap ini.. Selepas itu depa takutkan kita dengan Pekerja Asing..PATI.. Rohingya … Meneybarkan Xenpphobia dikalangan rakyat..ini cara dibuat Trump dulu. hari ini Allah balas dari peristiwa kematian Georgh Floyds..

Kita Beruntung sebab , Ketika Wabak kita ada watak hero seperti Dr Nor Hisham yang berada dibarisan hadapan Negara.. Kalau harapkan Kerajaan tebuk Atap.. atau seorang Menteri dan 2 Timbalan Menteri Kesihatan, Tidak ada seorang pun mampu menggantikan Dr Noor Hisham mengetuai Sidang Media biarpun Dr Noor Hisham hanya bercuti untuk sehari.. Itulah Standard Kerajaan Tebuk Atap yang punya seorang Menteri dan 2 Timbalan Menteri..

Malangnya kita dikala kita mampu muncul menjadi Negara Terbaik tetapi dirosakkan dengan kemunculan Kerajaan tebuk Atap..

Ipohmali

Sumber: