“Mak ayah kejam, diorang buat anak ramai tapi tak nak jaga, kami semua kena paksa masuk asrama, adik aku yang baru 7 tahun tu pun kena heret masuk asrama juga!”

Salam semua. Saya berumur 30, dah jadi mak orang pun. Anak sulung dari 8 beradik. Membesar dalam family yang diajar ilmu agama dari kecik

Tadika semua tadika islamik, sekolah rendah agama (tahfiz), sekolah menengah agama rakyat pastu saya berjaya dapat result bagus untuk pmr

Sampai dapat tawaran masuk sekolah agama berasrama penuh, kira sekolah budak pandai lah. Masuk universiti, saya dapat UITM.

"Mak ayah kejam, diorang buat anak ramai tapi tak nak jaga, kami semua kena paksa masuk asrama, adik aku yang baru 7 tahun tu pun kena heret masuk asrama juga!"

Ayah saya marah betul masa tu tak pilih universiti yang islamik. Tapi dalam hati saya happy sebab dari kecik saya rasa circle saya sangat tertutup dan jumud, tak berkembang.

Sekolah – sekolah macam tu, kalau tak belajar pandai, memang takde sape push kita untuk bercita – cita tinggi pun.

Baca Artikel Penuh