Mahkamah Benarkan Saman Peserta PAKS Atas KESEDAR Diteruskan

Mahkamah Benarkan Saman Peserta PAKS Atas KESEDAR Diteruskan. Mahkamah Tinggi Malaya di Kota Bharu hari ini memutuskan untuk menolak permohonan Kesedar membatalkan saman peserta Projek Agropolitan Rantau Manis (PAKS) ke atas mereka.

Pesuruhjaya Kehakiman YA Datuk Mohamad Abazafree bin Mohd Abbas di dalam keputusannya telah menolak dengan kos di dalam kausa permohonan lima perkara Kesedar untuk batalkan saman peserta PAKS dan seterusnya membenarkan kes ini untuk dibicarakan secara penuh di Mahkamah terbuka nanti.

Mahkamah juga telah menetapkan bicara permohonan injunksi peserta PAKS utk menghalang Kesedar dari bertindak menamatkan perjanjian mereka dan menghalang mereka dari terus mengerjakan tanah ladang PAKS pada 12/2/2023.

Projek Agropolitan Kelantan Selatan (PAKS) ini menelan belanja RM240 juta dilaksanakan bermula tahun 2009 bermatlamat mencipta peluang pekerjaan kepada rakyat miskin tegar dari seluruh negeri Kelantan sekali gus meningkatkan pendapatan isi rumah mereka.

Mahkamah Benarkan Saman Peserta PAKS Atas KESEDAR Diteruskan

Dalam tempoh 12 tahun sebelum ini, projek itu telah memberi manfaat kepada hampir 600 keluarga meningkatkan taraf hidup masing-masing apabila diberikan kediaman serta jaminan pekerjaan di ladang kelapa sawit dan koko.

Baca Artikel Penuh