Logo VM2020 memaparkan segalanya berkenaan Malaysia – Pereka Logo

Seorang pereka grafik mempertahankan logo kempen pelancongan Visit Truly Asia Malaysia 2020 (VM2020) baharu, yang diumumkan oleh Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad pada 22 Julai dengan menyifatkannya sebagai memaparkan segala-galanya tentang negara in.

Logo VM2020 itu adalah ciptaan pereka grafik berusia 23 tahun, Alfred Phua Hong Fook yang telah menewaskan 500 penyertaan lain dalam satu pertandingan yang diadakan antara 11 hingga 24 Mac lepas setelah Kementerian Pelancongan Seni dan Budaya membatalkan logo sebelum ini.

Tidak lama selepas perisytiharan logo VM2020 itu timbul pelbagai  tuduhan plagiarisme reka bentuk logo lain menerusi  platform media sosial.

Namun bagi  Danz Chee dari Pulau Pinang yang mempunyai pengalaman 15 tahun dalam bidang  mereka bentuk logo, berkata  logo rasmi  VM2020 itu membawa semangat Malaysia yang kuat dengan reka bentuk gaya batik yang ringkas, sesuai dengan skema warna Jalur Gemilang, serta penggunaan ikonik kebangsaan iaitu burung enggang kenyalang, bunga raya berwarna merah dan pokok paku pakis.

“Saya telah melihat penyertaan lain dalam peraduan ini, yang sebahagiannya cukup baik, tetapi secara peribadi saya mendapati logo pemenang itu benar-benar menyuarakan apa Malaysia yang  sebenarnya,” kata Chee kepada Bernama.

Versi logo VM2020 yang dipalsukan menjadi viral di media sosial, dan mendakwa bahawa pereka grafik telah memplagiat daripada reka bentuk burung enggang yang lain yang berkaitan dengan imej stok, tetapi tuduhan itu kemudiannya disangkal  oleh Menteri Kebudayaan, Kesenian dan Pelancongan Datuk Mohamaddin Ketapi.

Bagaimanapun ini tidak menghalang netizen untuk terus menuduh kononnya kombinasi pelbagai imej stok telah diterapkan dalam logo rasmi VM2020.

Chee menjelaskan bahawa pereka grafik profesional biasanya tidak mengambil bulat-bulat  imej stok tetapi sebaliknya menggunakannya, serta logo dan gambar lain sebagai rujukan untuk membangunkan pemahaman yang kukuh terhadap konsep dan idea reka bentuknya.

Beliau juga berkata  bahawa pereka grafik juga melihat rujukan ini untuk mengelakkan sebarang kemungkinan konflik atau pertembungan kemiripan.

“Sebagai contoh, jika pelanggan inginkan harimau sebagai logo mereka, tentu sahaja, kita perlu mencari foto sebenar harimau sebagai rujukan dan mengembangkan aspek penting harimau, seperti corak bulunya. Kita akan mengubahnya mengikut gaya seni yang kita kehendaki, tetapi masih mengekalkan persamaannya sebagai harimau. Anda tidak mahu  reka bentuk kucing apabila pelanggan anda mengharapkan harimau, “katanya.

Ketika ditanya mengenai reka bentuk logo yang ideal untuk VM2020, beliau menjawab bahawa ia adalah sangat subjektif kerana setiap artis grafik mempunyai perspektif unik dan ekspresi artistik mereka sendiri untuk memenuhi tuntutan pelanggan.

“Ada yang mahu menumpukan pada” 2020 “dalam slogan, jadi mereka akan membuat angka-angka lebih menonjol dalam reka bentuk mereka. Ada juga yang ingin memberi penekanan kepada infrastruktur terkenal Malaysia, jadi mereka akan memasukkannya dalam reka bentuk mereka, dan sebagainya. Tiada had untuk ini, selagi ia memenuhi keperluan pelanggan masing-masing, “katanya.

Beliau menambah bahawa trend moden gaya seni minimalis juga memainkan peranan yang besar dalam keutamaan reka bentuk logo, sebagai contoh syarikat terkenal seperti Adidas dan Pepsi kini beralih reka bentuk logo kompleksnya kepada bentuk yang lebih ringkas dari masa ke masa.

BERNAMA

CATEGORIES

COMMENTS

Wordpress (0)