LIVE !!! Majlis pelantikan Joe Biden sebagai Presiden Amerika

LIVE !!! Majlis pelantikan Joe Biden sebagai Presiden Amerika

Pres. Donald Trump akan berangkat dari Washington, D.C. dengan hanya beberapa jam yang tersisa dalam tempohnya sebagai presiden. Mengabaikan tradisi, Trump tidak akan mengambil bahagian dalam pelantikan penggantinya, Joe Biden, setelah berbulan-bulan tuntutan tidak berasas bahawa pilihan raya itu dicuri daripadanya. Tidak ada pengadilan atau pegawai pilihan raya yang menyokong tuntutan Trump, dan Trump dan kempennya tidak memberikan bukti penipuan pengundi yang meluas.

Daripada menghadiri perasmian, Gedung Putih telah mengundang sekutu presiden untuk menghadiri ‘upacara’ di Pangkalan Bersama Andrews menjelang penerbangan Trump ke Florida, di mana dia dijangka akan tinggal di Mar-a-Lago. CNN melaporkan bahawa pihak penganjur telah mempertimbangkan untuk merangkumi ‘penjaga warna, kumpulan tentera, salut 21 senjata dan permaidani merah’ sebagai sebahagian daripada acara tersebut. Tidak jelas berapa banyak orang yang akan menghadiri majlis perpisahan itu.

The Washington Post melaporkan bahawa Naib Presiden Pence tidak akan menghadiri majlis tersebut. Pemimpin Parti Republik seperti Senator Mitch McConnell dan Rep. Kevin McCarthy dilaporkan akan ponteng juga untuk menghadiri kebaktian gereja bersama Presiden terpilih Biden.