Lelaki ini kantoi simpan duit dalam pasu selama 10 tahun, sekali lain pula reaksi isteri

Lelaki ini kantoi simpan duit dalam pasu selama 10 tahun, sekali lain pula reaksi isteri.

Satu insiden yang berlaku akhirnya telah merungkai rahsia seorang bapa yang disimpan bertahun lamanya.

Rahsia tu melibatkan duit pulak tu! Menurut WORLD OF BUZZ, kejadian tu berlaku dekat Guangxi, China baru-baru ni dan seluruh keluarga menganggap ianya sesuatu yang kelakar.

Lelaki ini kantoi simpan duit dalam pasu selama 10 tahun, sekali lain pula reaksi isteri

Anak perempuan pasangan tersebut memang dah biasa buat senaman ringan dekat ruang tamu rumah mereka. Masa kejadian tu, ibunya berada dalam bilik, baru bangun tidur. Tiba-tiba anaknya tu tanpa sengaja dah pecahkan pasu besar dekat ruang tamu.

Anak Tak Sengaja Pecahkan Pasu, Terus Kantoi Rupanya Bapa Sorok Duit Simpanan Selama 13 Tahun.. Inilah Reaksi Ibu Beliau Selepas Tahu

“Saya tengah duduk dalam bilik tidur dan tiba-tiba, saya dengar bunyi yang kuat datang dari ruang tamu. Saya terus turun dari katil dan berlari keluar bilik. Saya nampak pasu yang dah pecah dan duit yang banyak.

“Saya mesej suami dan minta dia pulang. Ekpresi muka dia berubah sebaik saja dia masuk dalam rumah,” kata si isteri.

Bukan tu je, menurut si isteri dia habiskan masa pagi tu untuk kira duit dan jumlah keseluruhan adalah sebanyak 5,000 Yuan (lebih kurang RM3,000). Rupanya, kantoi suami dia simpan duit dekat dalam pasu tu selama 13 tahun, bermula pada 2006 waktu mereka baru saja beli rumah tersebut.

Tapi, walaupun dah terbongkar rahsia, dia tak marah pun dan terus cerita hal yang sebenar dekat isteri. Dan isteri bukan saja tak marah, tapi dia rasa apa yang berlaku tu kelakar.

Walaupun dah kumpul duit lebih 10 tahun, dia cuma dapat simpan beberapa ribu Yuan je, kelakar!”

Haha sempat lagi dia perli suami dia eh!

Korang ada simpan duit dekat tempat rahsia yang suami/isteri korang tak tahu? Jangan sampai kantoi pulak haha.

7 prinsip penting menyimpan wang
Berdasarkan pemerhatian saya, ada beberapa prinsip penting yang diamalkan orang kaya-kaya dalam menyimpan kekayaan. Saya sendiri pun amalkan prinsip ni dan memang berkesan, alhamdulillah. Antaranya;

1. Potong at least 10% daripada income bulanan untuk dijadikan simpanan untuk dilupakan. Simpan dan lupa. Jangan diingat-ingat lagi… Sampai satu masa, duit tu boleh dimanfaatkan untuk gandakan kekayaan melalui bisnes atau pelaburan.

2. Simpanan di tempat yang agak ‘susah’ dikeluarkan macam Tabung Haji (tiada kad ATM) dan simpanan emas. Kalau simpan dalam Tabung Haji, jangan sekali-kali ambil kemudahan pengeluaran melalui ATM Bank Islam atau Bank Rakyat. Kalau mudah dikeluarkan, duit simpanan tu tak akan bertahan lama. Dan lagi baik kalau serahkan buku bank tu kepada mana-mana ahli waris yang amanah. Bila benar-benar terdesak jer baru mintak buku tu.

3. Mulakan simpanan sekarang walaupun sedikit. Tak kira berapa banyak pun jumlah yang kita mampu simpan setiap bulan, yang paling penting ialah memupuk TABIAT menyimpan. Dulu saya mula menyimpan cuma RM20 sebulan potong gaji masuk Tabung Haji.Pesan Azizi Ali, selagi anda tak menyimpan wang, selagi itulah anda tidak akan menjadi kaya!

4. Asingkan cepat-cepat bahagian simpanan sebaik sahaja dapat gaji atau terima hasil bisnes. Jangan tangguh-tangguh. Paling baik, buat potongan gaji supaya duit tu dapat ‘diselamatkan’ sebelum sampai ke tangan kita lagi. Selebihnya baru guna untuk belanja. Duit yang tak diasingkan sangat berisiko untuk dibelanjakan.

5. Letakkan matlamat simpanan at least 3 bulan pendapatan sebagai dana kecemasan. Lagi baik 6 bulan pendapatan.

Dana kecemasan tu penting sebagai ‘buffer’ kalau hilang pekerjaan. Kalau anda plan nak berhenti kerja dan buat bisnes sendiri, mesti simpan at least setahun pendapatan sebagai backup. Kalau nak bebas kewangan, sasarkan simpanan at least RM1.2 juta! Nilai tu mampu menjana pendapatan tahunan yang cukup untuk tak perlu bekerja sepanjang hayat, insyaAllah.

6. Laburkan semula bila dapat keuntungan daripada simpanan. Kalau dapat dividen, reinvest dividen tu supaya duit tu akan berganda.

Kalau belanjakan setiap kali dapat dividen, nilai pokok tu sebenarnya susut setiap tahun dimakan inflasi. Nilai RM100,000 hari ni tak sama kuasa belinya pada 10 tahun akan datang.

7. Jangan jadikan takaful / insuran sebagai tempat untuk menyimpan wang, tapi ambil takaful betul-betul untuk dilindungi dengan pampasan atas musibah seperti kematian, hilang upaya, kos rawatan hospital, dan penyakit kritikal. Kalau simpan duit dalam takaful, anda rugi ‘wakalah fee’ yang bukan sedikit.

Takaful bertujuan untuk perlindungan kewangan jika berlaku sebarang musibah. Ia bukan untuk simpanan. Simpanan dan perlindungan takaful adalah dua instrumen berbeza. Kita perlu adakan simpanan atas banyak tujuan yang tak boleh dilindungi oleh takaful contohnya; simpanan dana kecemasan (e.g. kereta rosak, kehilangan harta, hilang pekerjaan dsb), simpanan untuk memulakan bisnes, simpanan untuk pelaburan dsb.

BACA:

Bekas isteri Achraf Hakimi berputih mata tuntut harta sepencarian, sekali ibu dedah situasi sebenar

Muah-Muah Raya pula dah! Lepas Aliff Syukri, Dato Vida pula buat hal!