Lebih 30 tahun lelaki ini berniaga roti canai 50 sen sekeping, patutlah ini rupanya rahsia harga tersebut boleh kekal

Lebih 30 tahun lelaki ini berniaga roti canai 50 sen sekeping, patutlah ini rupanya rahsia harga tersebut boleh kekal

Ramai yang bimbang dengan kenaikan harga tepung gandum, namun seorang peniaga mengambil sikap lebih tenang.

Buktinya, lelaki itu yang berniaga roti canai masih mengekalkan harganya 50 sen sekeping sejak lebih tiga dekad lalu.

Peniaga kedai tersilap buang sampah berisi duit RM90,000, sekali diangkut lori sampah

Bekas tentera dari Kampung Padang Pak Amat, Kuala Terengganu, Md Kamil Abdullah, tetap istiqamah menjual roti canai kosong pada harga tersebut sebagaimana yang dilakukan sejak tahun 1988.

Md Kamil yang berusia 64 tahun memberitahu, dia tidak berniat untuk menaikkan harga sebaliknya akan terus mengekalkannya sebagai tanda perkongsian rezeki bersama penduduk setempat.

“Selagi hayat dikandung badan, saya akan terus menjual roti canai pada harga 50 sen sekeping.

“Lagipun ini merupakan salah satu usaha saya bersama keluarga mengumpul saham akhirat,” katanya kepada Sinar Harian ketika ditemui di Kampung Padang Pak Amat, Jalan Jeram Pasu di sini pada Jumaat.

Permintaan terhadap roti canai Md Kamil melebihi 1,000 biji setiap hari.

Menurutnya, tindakan menjual roti canai dengan harga 50 sen menyebabkan dia tidak menang tangan untuk memenuhi permintaan pelanggan.

Katanya, permintaan roti canai melebihi 1,000 keping setiap hari ketika ini apabila kebanyakan peniaga lain mulai menaikkan harga selepas berlakunya krisis tepung gandum.

Md Kamil berkata, kebiasaan sebanyak 1,000 sahaja akan dijual, namun terpaksa ditambah agar tidak mengecewakan pelanggan

BACA: “Selepas dua tahun ada VIP call aku, dia nak gambar dengan muka, dia janji tak sebar gambar aku, sekali satu hari abang WhatsApp, soalan abang buat aku jatuh terduduk”