Lama menyepikan diri, ini kisah peribadi bekas YDP Agong yang ramai tak tahu

Lama menyepikan diri, ini kisah peribadi bekas YDP Agong yang ramai tak tahu. C erita tentang Sultan Muhammad V meletakkan jawatan sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-15 berkuatkuasa hari ini telah mengejutkan ramai pihak.

Perkara yang dimaklumkan Datuk Pengelola Bijaya Diraja Wan Ahmad Dahlan Abd Aziz melalui kenyataan media Istana Negara hari ini telah tular sejak petang tadi.

Artikel ini akan mengimbas kembali siapakah Sultan Muhammad V dan mengenal secara dekat peribadi Sultan yang berjiwa rakyat dan disayangi ramai ini.

Lama menyepikan diri, ini kisah peribadi bekas YDP Agong yang ramai tak tahu

Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong Sultan Muhammad V juga dikenali sebagai Tengku Muhammad Faris Petra, diputerakan pada 6 Oktober 1969 ialah Yang di-Pertuan Agong ke-15 dan Sultan Kelantan ke-29 yang dimasyhurkan pada 13 September 2010 bersamaan dengan 4 Syawal 1431 Hijrah.

Baginda mempunyai 3 orang adinda iaitu Yang Teramat Mulia (Tengku Mahkota) Tengku Muhammad Faiz Petra ibni Sultan Ismail Petra, Yang Amat Mulia Tengku Muhammad Fakhry Petra ibni Sultan Ismail Petra, dan Yang Amat Mulia Tengku Amalin A’ishah Putri binti Sultan Ismail Petra.

Baca Artikel Penuh