Kita rasa Malaysia dah habis panas? Rupanya suhu 2 bandar di Jepun ini pernah cecah sampai 4000 darjah celsius!

Kita rasa Malaysia dah habis panas? Rupanya suhu 2 bandar di Jepun ini pernah cecah sampai 4000 darjah celsius!

Dua bom atom yang dijatuhkan di Jepun pada tahun 1945 membunuh dan mencederakan ratusan ribu orang, dan kesannya masih dirasai sehingga kini.

Menjelang akhir tahun 1945, pengeboman itu telah membunuh kira-kira 140,000 orang di Hiroshima, dan 74,000 lagi di Nagasaki.

Kita rasa Malaysia dah habis panas? Rupanya suhu 2 bandar di Jepun ini pernah cecah sampai 4000 darjah celsius!

Pada tahun-tahun berikutnya, ramai yang terselamat akan menghadapi leukemia, kanser, atau kesan sampingan lain yang dahsyat daripada radiasi.

“Setiap orang mempunyai nama. Setiap orang disayangi oleh seseorang. Mari kita pastikan kematian mereka tidak sia-sia.” – Setsuko Thurlow, yang terselamat dalam pengeboman atom Ogos 1945 ucapan penerimaan Hadiah Keamanan Nobel Hiroshima , Disember 2017

Bom uranium yang diletupkan di atas Hiroshima pada 6 Ogos 1945 mempunyai hasil letupan bersamaan dengan 15,000 tan TNT. Ia memusnahkan dan membakar sekitar 70 peratus daripada semua bangunan dan menyebabkan kira-kira 140,000 kematian menjelang akhir tahun 1945, bersama-sama dengan peningkatan kadar kanser dan penyakit kronik di kalangan mangsa yang terselamat.

Bom plutonium yang lebih besar sedikit meletup di atas Nagasaki tiga hari kemudian meratakan 6.7 km persegi. bandar dan membunuh 74,000 orang pada akhir tahun 1945. Suhu tanah mencapai 4,000°C dan hujan radioaktif turun.

Foto: Basikal roda tiga milik Shinichi Tetsutani yang berusia 3 tahun dan 11 bulan – yang menunggang di luar rumahnya di Hiroshima apabila bom atom diletupkan di atas bandar pada 6 Ogos 1945. Ihsan dari Muzium Peringatan Keamanan Hiroshima , menyalin dan menggunakan foto ini tanpa kebenaran adalah dilarang.

Tiada kapasiti tindak balas

Hiroshima | Map, Pictures, Bombing, & Facts | Britannica

Jika senjata nuklear diletupkan di atas bandar hari ini, responden pertama – hospital, bomba, organisasi bantuan – tidak akan dapat membantu. Video berkuasa Palang Merah ini menerangkan sebabnya:

Sebab kita tahu ini ialah tahap kerosakan di Hiroshima dan Nagasaki pada tahun 1945 menyebabkan hampir mustahil untuk memberikan bantuan. Di Hiroshima 90 peratus daripada doktor dan jururawat terbunuh atau cedera; 42 daripada 45 hospital telah tidak berfungsi; dan 70 peratus daripada mangsa telah mengalami kecederaan gabungan termasuk, dalam kebanyakan kes, melecur teruk.

Semua katil terbakar khusus di seluruh dunia tidak akan mencukupi untuk menjaga mangsa yang terselamat daripada bom nuklear tunggal di mana-mana bandar.

Di Hiroshima dan Nagasaki, kebanyakan mangsa mati tanpa mengambil berat untuk meringankan penderitaan mereka. Sebahagian daripada mereka yang memasuki bandar selepas pengeboman untuk memberikan bantuan juga meninggal dunia akibat radiasi.

Orang ramai berjalan melalui bandar yang musnah selepas pengeboman atom di NagasakiFoto: Ihsan Muzium Bom Atom Nagasaki, salinan dan penggunaan foto ini tanpa kebenaran adalah dilarang.

Kesan jangka panjang

Lukisan Muzium Memorial Keamanan Hiroshima
Ia mengambil masa kira-kira 10 saat untuk bola api daripada letupan nuklear mencapai saiz maksimumnya, tetapi kesannya bertahan selama beberapa dekad dan merentas generasi.

Lima hingga enam tahun selepas pengeboman, kejadian leukemia meningkat dengan ketara di kalangan mangsa yang terselamat. Selepas kira-kira sedekad, mangsa yang terselamat mula menghidap kanser tiroid, payudara, paru-paru dan kanser lain pada kadar yang lebih tinggi daripada biasa.

Lukisan Muzium Memorial Keamanan HiroshimaLukisan Muzium Memorial Keamanan Hiroshima

Lukisan yang dicipta oleh mangsa yang terselamat. Ihsan Muzium Memorial Keamanan Hiroshima, menyalin dan menggunakan tanpa kebenaran adalah dilarang

Wanita hamil yang terdedah kepada pengeboman mengalami kadar keguguran dan kematian yang lebih tinggi di kalangan bayi mereka; anak-anak mereka lebih berkemungkinan mengalami kecacatan intelek, pertumbuhan terjejas dan peningkatan risiko mendapat kanser.

Dan bagi semua mangsa yang terselamat, kanser yang berkaitan dengan pendedahan radiasi masih terus meningkat sepanjang hayat mereka, malah sehingga hari ini, tujuh dekad kemudian.

Hibakusha

Lukisan Muzium Memorial Keamanan Hiroshima

Foto Koko Kondo: Ari BeserKoko Kondo tertimbus di bawah runtuhan bersama ibunya yang menggendong kanak-kanak berusia 8 bulan itu semasa serangan ke atas Hiroshima, dan telah menghabiskan sepanjang hayat berkempen untuk pemansuhan senjata nuklear. Foto: Ari Beser

Hibakusha (yang terselamat dalam pengeboman Hiroshima dan Nagasaki) adalah penting dalam sejarah pengeboman atom di bandar-bandar ini – bukan sahaja kerana mereka adalah antara beberapa pakar senjata nuklear yang benar-benar mengalami kesan sebenar senjata ini – tetapi juga kerana daripada usaha gigih ramai Hibakusha untuk menghapuskan senjata nuklear.

Daripada kisah ikonik 1000 kren kertas Sadako kepada usaha gigih Hibakusha untuk menghapuskan dunia senjata nuklear hingga ke hari ini, kisah mereka adalah kisah harapan dan keazaman yang tidak boleh hilang. Mereka yang terselamat daripada pengeboman atom Hiroshima dan Nagasaki adalah saksi hidup kepada kengerian perang nuklear dan apabila kita bercakap tentang senjata nuklear, kita mesti bercakap tentang kesan sebenar yang tidak boleh diterima yang ada pada manusia.

Untuk mengetahui lebih lanjut, anda boleh menemui sejumlah besar testimoni Hibakusha dalam talian, tetapi tempat permulaan yang baik ialah Hibakusha Stories dan projek 1945 , serta sumber ini oleh Muzium Memorial Keamanan Hiroshima dan Muzium Bom Atom Nagasaki .

Satu Laluan Ke Hadapan

Orang ramai berjalan melalui bandar yang musnah selepas pengeboman atom di Nagasaki

Setsuko Thurlow menyampaikan syarahan Nobel 2017Setsuko Thurlow – Hibakusha dan aktivis seumur hidup untuk penghapusan senjata nuklear – menyampaikan Syarahan Nobel bagi pihak ICAN pada 2017. Foto: Jo Straube

Selepas berdekad berkempen untuk dunia yang bebas daripada senjata nuklear, Perjanjian Larangan Senjata Nuklear yang diterima pakai pada 2017 mempunyai kepentingan yang besar untuk Hibakusha. Satu tinjauan di kalangan 6000 Hibakusha yang dijalankan oleh Kyodo News menunjukkan bahawa sebahagian besar berpendapat bahawa Jepun harus menyertai perjanjian PBB yang mengharamkan senjata nuklear, menggariskan rasa tidak puas hati mereka dengan penentangan kerajaan terhadap perjanjian itu. Menyertai perjanjian itu akan mewakili pengiktirafan oleh Jepun terhadap hak dan penderitaan rakyatnya yang terjejas.

80.2% daripada Hibakusha menyambut baik Perjanjian PBB mengenai Larangan Senjata Nuklear

– Tinjauan Berita Kyodo, 2018

Sejak Perjanjian itu diterima pakai, ramai Hibakusha meneruskan usaha advokasi tanpa jemu mereka untuk memansuhkan senjata nuklear. Rayuan Hibakusha menyeru semua kerajaan untuk menyertai TPNW. Pemimpin dunia mesti menyahut seruan Hibakusha, dan rakyat yang prihatin di seluruh dunia, untuk masa depan tanpa senjata nuklear.

BACA: 

“Semua benda nak dilucahkan”, sampul raya pemilik kelab bola Kelantan dikecam netizen

Rezeki raya! Peladang ini auto kaya jumpa emas zaman Jepun jajah Tanah Melayu di ladang kelapa sawit di Sabah