Kisah seram disebalik cerita ‘Teletubbies’ yang ramai tak tahu, rupanya ada ‘scene’ yang diharamkan di UK

Kisah seram disebalik cerita ‘Teletubbies’ yang ramai tak tahu, rupanya ada ‘scene’ yang diharamkan di UK. Merentasi bukit dan jauh,

Teletubbies keluar untuk bermain… empat watak peluk, berwarna terang – Tinky Winky, Dipsy, Laa-Laa dan Po –

pertama kali muncul di skrin kami pada tahun 1997, dan telah menggembirakan generasi kanak-kanak prasekolah sejak itu .

Kisah seram disebalik cerita 'Teletubbies' yang ramai tak tahu, rupanya ada 'scene' yang diharamkan di UK

Lagu tema mereka melonjak ke Nombor Satu dalam carta perseorangan pada tahun 1997 dan kekal dalam Top 75 selama lebih daripada enam bulan.

Jualan barang dagangan telah mencecah berbilion paun sejak 20 tahun yang lalu.

Siri ini pertama kali dicipta oleh Anne Wood dan Andrew Davenport hampir suku abad yang lalu.

Mereka menamakan kuartet itu sempena skrin TV di perut mereka. Anne dan Andrew menjual syarikat mereka, Ragdoll kepada sebuah syarikat media Kanada dengan harga £17.4 juta pada 2013.

Dengan bahasa bayi, pengulangan dan garis plot yang mudah diikuti, mereka telah dianugerahkan beberapa BAFTA dan dicalonkan untuk dua Emmy Siang.

Tetapi terdapat banyak detik yang tidak sesuai untuk ditonton oleh anak-anak kecil…

Padanya seperti arnab

Simon Shelton adalah pelakon kedua untuk memainkan Tinky Winky
Jika arnab yang berkeliaran di Teletubbyland itu kelihatan besar, itu kerana mereka.

Penerbit menggunakan arnab Gergasi Flemish, yang terkenal kerana sering mengawan semasa di hadapan kamera, penggambaran terpaksa dihentikan secara tetap dan keseluruhan adegan dirakam semula untuk menjadikannya kurang berkadar X.

Tragedi yang menyeramkan

Yang tertua daripada empat Teletubbies adalah jiwa yang lembut, gemar menyanyikan lagu-lagu seperti “‘Pinkle winkle, Tinky Winky, pinkle winkle, Tinky Winky woo.”

Dia berwarna ungu, mempunyai antena segi tiga di kepalanya, dan dia juga membawa beg merah, yang menjadi subjek kontroversi pada tahun 1999 apabila diandaikan dia gay.

Penginjil AS garis keras Jerry Falwell menyerang rancangan itu, memberi amaran kepada ibu bapa bahawa “Tinky Winky berwarna ungu , warna kebanggaan gay dan antenanya berbentuk segitiga: simbol kebanggaan gay .”

Phil Schofield mahu Putera Harry ‘diam’ sehingga dia mendengar podcast ‘mengerikan’

Pusingan sedih Paul Nicholls dari debaran jantung EastEnders kepada ketakutan kematian akibat dadah

Dave Thompson adalah orang pertama yang memakai kostumnya. Walau bagaimanapun, Dave “diminta untuk pergi” selepas siri pertama kerana “tafsiran peranannya tidak boleh diterima”. Ia tersirat bahawa Dave telah menjadikan Tinky Winky terlalu banci.

Dave membalas pemecatannya, berkata: “Saya bangga dengan kerja saya untuk mereka.

Saya sentiasa menjadi orang yang menguji batasan kostum. Saya yang pertama jatuh dari kerusi dan berguling. Saya mengambil semua risiko.” Dave akhirnya membuat persembahan dengan kumpulan tarian Naked Balloon pada tahun 2014.

Dia digantikan oleh pelakon Simon Shelton, yang menyaksikan keempat-empat Tubbies mencapai kejayaan besar di UK dan AS. Pada tahun 2013, Simon berkata, “Kami pernah menerima banyak mel peminat daripada orang baik dan ibu bapa, saya rasa kami agak seperti The Beatles atau Take That dari televisyen kanak-kanak.”

Malangnya, Simon ditemui mati pada 2018 akibat hipotermia. Dia mempunyai kepekatan minuman keras yang tinggi dalam sistemnya dan diketahui mempunyai masalah dengan alkohol.

Episod yang dilarang

Dave Thomson (di sebelah kiri, memakai cermin mata) telah dipecat daripada bermain Tinky Winky
Singa yang dipotong mengejar beruang yang dipotong, disuarakan oleh pelakon veteran Eric Sykes dan Penelope Keith, tidak terdengar terlalu menakutkan. Tetapi ada sesuatu tentang episod itu, bertajuk See Saw, yang dianggap terlalu menakutkan untuk kanak-kanak.

Mungkinkah ia adalah muzik yang menyeramkan dan sinematografi yang menggemparkan? Episod itu telah diharamkan di beberapa negara dan ditayangkan sehingga tahun 2000, apabila ia diselaraskan untuk menjadikan bunyi dan penglihatan kurang menakutkan.

Winky Busuk, Dipsy…

Dipsy ialah maverick hijau, dengan antena seperti dipstick. Tona kulitnya lebih gelap sedikit daripada yang lain dan dia memakai topi yang sejuk. Dia dimainkan oleh komik berdiri John Simmit selama empat tahun, sebelum John kembali ke litar jelajah.

Dia mendedahkan, “Dipsy akan berkata, ‘Papa Come Papa Come To Po’, yang sebenarnya adalah pandangan saya pada trek irama reggae klasik yang dipanggil The Whip . Dan saya akan tergelincir dalam gerakan tarian Jamaica, Bogle di sana dan Tatty di sini. Orang ramai melihat kenyitan mata saya kepada budaya saya dan saya berbangga dengan itu.”

Tetapi makhluk yang kelihatan manis itu sebenarnya tidak menyenangkan untuk berada di sekeliling. Semua yang melompat-lompat dan berguling-guling di atas bukit Teletubbyland bermakna pelakon berpeluh luar biasa.

John meneruskan: “Kami terpaksa memakai seluar dalam yang sangat hodoh seperti long johns Barat yang lama, yang pada dasarnya adalah onesie, tetapi ia boleh menyerap peluh,” tambahnya.

“Apabila kami kehabisan pakaian, anda perlu memalingkan muka anda ke arah lain dan bercakap dengan kami dari jauh kerana kami berbau busuk dan berpeluh sehingga anda boleh memerah kami. Alat peraga yang besar kepada almari pakaian kami kerana bersabar dengan kami!”

Gembira melihat belakang mereka

Apabila Teletubbies mencapai usia tua 10 tahun, mereka meraikan dengan menerima kunci New York City dan identiti pelakon telah didedahkan buat kali pertama.

BACA:

Kenapa Arab Saudi-Qatar tak ‘ngam’? Ingat sama-sama arab ‘kamceng’ la kan, Ini 5 punca krisis yang anda tak tahu

Ini 3 sihir yang selalu digunakan oleh orang Melayu, rupanya Ustaz Kazim kena salah satu dari sihir ini