Kilang tertentu dibenarkan beroperasi waktu PKPD – Menteri

Hanya kilang terpilih, termasuk yang mengeluarkan barang makanan, yang dibenarkan beroperasi sepanjang tempoh perintah kawalan pergerakan yang dipertingkatkan di kebanyakan Selangor dan Kuala Lumpur.

Menteri Kanan (keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata bahawa hanya kilang yang menghasilkan beras, roti, gula, minyak masak, gandum, susu segar, formula bayi, ubat-ubatan dan topeng muka yang akan dibenarkan beroperasi sepanjang tempoh tersebut.

Jam malam 20:00 juga telah diberlakukan, kecuali untuk keadaan darurat, atau dengan persetujuan dari pihak polis terlebih dahulu.

Hanya seorang penumpang yang dibenarkan masuk ke dalam teksi dan kenderaan e-hailing. Seorang ahli rumah akan dibenarkan membeli barang keperluan dalam lingkungan 10km dari rumah mereka.

Walau bagaimanapun, perjalanan antara daerah dan antara negeri akan diizinkan bagi mereka yang mempunyai janji vaksinasi. Mereka yang mempunyai janji mesti memberikan bukti seperti melalui aplikasi MySejahtera.

Lapangan terbang dan pelabuhan akan dibenarkan beroperasi seperti biasa.

Pengangkutan awam juga akan dibenarkan beroperasi dengan kapasiti 50%.

Hanya perkhidmatan penting seperti utiliti, kumbahan dan pembersihan yang boleh beroperasi dari jam 8 pagi hingga 8 malam.

Mereka yang tidak berada dalam senarai perkhidmatan yang diluluskan dilarang bekerja di lokasi. Majikan mesti mematuhi dengan memberikan cuti atau menguatkuasakan kerja dari pesanan rumah.

Hanya perkhidmatan bawa pulang atau memandu melalui jalan yang dibenarkan di restoran.

Stesen minyak akan dibenarkan dibuka dari jam 6 pagi hingga 8 malam, namun stesen minyak boleh beroperasi 24 jam.

Pasar borong dibenarkan beroperasi dari tengah malam hingga 6 pagi. Pasar tani (pasar tani) dan pasar boleh beroperasi dari jam 6 pagi hingga 2 petang.

Tidak ada aktiviti sukan, sosial dan rekreasi yang dibenarkan sepanjang tempoh ini.

Berita Penuh : https://www.thestar.com.my/news/nation/2021/07/01/selected-factories-allowed-to-operate-in-areas-affected-by-emco-in-selangor-kl

BACA JUGA : Atlet tak perlu kibar bendera putih, saran Wan Fayhsal