Khazanah jual seluruh sahamnya kepada SilTerra dan rakan konsortium Beijing CGP

Khazanah Nasional Bhd (Khazanah) akan menjual seluruh sahamnya dalam SilTerra Malaysia Sdn Bhd kepada Dagang Nexchange Bhd (DNeX) dan rakan konsortium Beijing CGP Investment Co Ltd.

Dalam makluman pertukaran hari ini, DNeX mengatakan dana kekayaan berdaulat telah memberitahu pada 5 Februari mengenai penerimaan tawaran pengambilalihan syarikat, yang dikenakan penandatanganan perjanjian pasti.

“Penerimaan tawaran masih tertakluk kepada kerahsiaan ketat dengan Khazanah dan tidak ada perincian lebih lanjut mengenai tawaran tersebut yang dapat diungkapkan secara terbuka hingga penandatanganan perjanjian pasti,” kata DNeX dalam pengumuman ringkasnya.

The New Straits Times (NST) sebelum ini melaporkan bahawa DNeX optimis untuk meneroka kawasan pertumbuhan baru di semikonduktor dengan tawaran untuk SilTerra.

Pengarah Urusan kumpulan DNeX, Datuk Seri Syed Zainal Abidin Syed Mohamed Tahir berkata syarikat itu mahu diberi peluang untuk membalikkan SilTerra.

Ini akan menjadi penting kerana DNeX memiliki catatan prestasi dan kemampuan dengan perkongsian untuk membalikkan SilTerra.

“Kami juga ingin proses penawaran berdasarkan merit termasuk sumbangannya kepada Agenda Nasional – kami percaya kami mempunyai rakan kongsi, teknologi dan akses pasar yang tepat. Kami telah bekerjasama dengan pemerintah untuk menyampaikan kes kami,” katanya dilaporkan mengatakan .

Syed Zainal mengatakan DNeX telah mendapatkan sokongan dan komitmen Beijing CGP untuk membantu SilTerra mendapat akses ke teknologi yang tepat dan juga pasaran global.

Konsortium DNeX-Beijing CGP juga membawa syarikat pelaburan ke Malaysia untuk menyokong pembangunan eko sistem semikonduktor milik Malaysia melalui dana inovasi yang akan ditubuhkan oleh DNeX yang akan membantu penduduk tempatan merancang dan mengeluarkan produk tempatan untuk pasaran antarabangsa termasuk China .

Cadangan dari DNeX difokuskan pada perencanaan dan pelaksanaan perputaran SilTerra dengan jumlah pelaburan sebanyak RM846 juta, menurut sumber.

Di samping pembayaran tunai RM136 juta untuk Khazanah, DNeX dan rakannya akan menyerap pinjaman bank SilTerra sebanyak RM210 juta, dan menyuntik sejumlah RM500 juta untuk perbelanjaan modal dan operasinya.

Berita penuh : https://www.nst.com.my/business/2021/02/664074/khazanah-sell-silterra-dnex