Kes menteri langgar perintah kuarantin ditutup – KKM

Kementerian Kesihatan telah menutup kes Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali yang melanggar perintah kuarantin 14 hari yang diwajibkan setelah pulang dari luar negara.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba berkata, mereka tetap dikenakan denda RM1,000 yang dikenakan ke atas menteri itu atas kesalahan itu.

“Itu (denda RM1,000) telah diselesaikan. Ketua Pengarah Kesihatan (Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah) telah memberi komen mengenai isu tersebut di Twitter.

“Kami (kementerian) melihat dari pelbagai sudut. Ini adalah kompaun maksimum RM1,000 (di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Akta 342),” katanya.

Namun, katanya sementara kementerian menganggap perkara itu ditutup, pihak berkuasa lain masih dapat meneruskannya.

“Sekiranya ada (pihak berkuasa lain) yang ingin mendakwa dengan tuduhan lain, maka terserah kepada mereka,” katanya selepas merasmikan program Prihatin Organisasi Keselamatan Sosial di dewan Felda Bukit Besar di Kulai, Johor, semalam.

Pada hari Sabtu, Kementerian Kesihatan mengeluarkan kenyataan telah mengeluarkan kompaun bernilai RM1,000 terhadap Khairuddin pada 7 Ogos kerana tidak mematuhi kuarantin 14 hari wajib setelah kembali dari perjalanan ke luar negara bulan lalu.

Berita penuh : https://www.nst.com.my/news/nation/2020/08/618881/health-ministry-closes-case-khairuddin