Kes banjir ‘pelik’ makin menjadi-jadi di Malaysia, sistem ‘warning’ RM160 Juta diperlukan

Kes banjir ‘pelik’ makin menjadi-jadi di Malaysia, sistem ‘warning’ RM160 Juta diperlukan

Menurut laporan The Star, Timbalan Menteri Alam Sekitar dan Air, Datuk Mansor Othman telah keluar dan berkata sejumlah RM160 juta diperlukan untuk menaik taraf dan menyediakan infrastruktur baharu bagi sistem amaran awal banjir .

Dana itu akan membantu menaik taraf 516 stesen siren sedia ada dan 155 stesen kamera web sedia ada dengan peruntukan masing-masing RM1.13 juta dan RM6.2 juta. Beliau juga menambah bahawa RM32.5 juta akan dibelanjakan untuk memasang 361 stesen kamera web baharu.

“Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) sudah mengenal pasti stesen siren di kawasan banjir di seluruh negara yang perlu dinaik taraf.

[bg_collapse view=”button-green” color=”#4a4949″ expand_text=”BACA ARTIKEL PENUH” ]

Kes banjir 'pelik' makin menjadi-jadi di Malaysia, sistem 'warning' RM160 Juta diperlukan

“Sebanyak RM160 juta diperlukan untuk usaha menaik taraf siren dan sistem amaran awal bagi menangani isu banjir,” katanya di Dewan Rakyat semasa sidang tergempar khas yang dijalankan pada 9 Mac bagi menangani banjir kilat berulang yang melanda. Lembah Klang.

Walaupun Mansor percaya Jabatan Meteorologi boleh memberi amaran awal banjir, namun terdapat kelemahan dalam meramal lokasi tertentu yang mungkin dilanda.

“Apa yang berlaku ialah MetMalaysia boleh memberi amaran awal, tetapi terdapat kekurangan dalam ketepatan lokasi tepat di mana banjir akan berlaku.”

DBKL (Dewan Bandaraya Kuala Lumpur) pula melantik perunding untuk mengkaji dan mereka bentuk semula parit monsun dan parit am bagi meningkatkan kapasiti infrastruktur menampung jumlah air hujan, sekali gus mengatasi masalah banjir kilat.

Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Dr Shahidan Kassim berkata, perunding yang dilantik telah diarahkan menyelesaikan kajian dalam tempoh 12 bulan berdasarkan purata tempoh ulangan – Purata Selang Ulangan (ARI) oleh Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS).

Shahidan turut menjelaskan banjir kilat di Kuala Lumpur pada 7 Mac lalu bukan disebabkan kegagalan enam kolam penampung air JPS di wilayah itu, sebaliknya kolam tersebut berfungsi dengan kapasiti yang mencukupi untuk menampung air hujan dan beroperasi mengikut prosedur operasi standard (SOP). ).

Kes banjir 'pelik' makin menjadi-jadi di Malaysia, sistem 'warning' RM160 Juta diperlukan

The six water retention ponds are Kolam Batu (Batu); Nanyang Pool (Jinjang); Kolam Batu 4 ½ (Jalan Klang Lama); Kolam Delima (Kepong); Taman Wahyu Pool (Selayang); and Taman Desa Pond (Seputeh).

Bagaimanapun, katanya, kolam tadahan Boyan di Sungai Bunus, Titiwangsa, tidak dapat menampung jumlah air hujan luar biasa melebihi kapasiti takungan, dan berlaku limpahan air ke kawasan sekitar.

 

Tonton:

Berita Lain:

Terjumpa ayah sendiri jadi banduan ketika buat lawatan sekolah ke penjara, ini reaksi anak..

Kisah pelajar umur 16 tahun rajin jual ikan seawal 6 pagi di pasar tarik perhatian

Pegawai JPJ dan peniaga sate dipenjara 12 tahun kerana kesalahan ini

[/bg_collapse]