Kerajaan tumpu pembaharuan sistem pendidikan sekolah kebangsaan

Tun Dr Mahathir Mohamad berkata pembaharuan yang lebih besar mengenai pendidikan sedang berjalan dalam usaha untuk menjadikan sekolah kebangsaan hebat semula dan seterusnya menyediakan tenaga kerja yang berkualiti dalam memastikan kemapanan ekonomi negara.

Perdana Menteri berkata pasukan petugas khas telah dibentuk untuk mengkaji keseluruhan dasar pendidikan kebangsaan, dari prasekolah hingga pendidikan tinggi dan penemuan mereka dijangka siap pada bulan depan.

“Pembaharuan itu antara lain, akan menyentuh beberapa bidang utama termasuk bahasa Inggeris, kualiti guru dan kebolehpasaran graduan,” katanya dalam ucaptama di Invest Malaysia 2019, di sini, hari ini.

Beliau berkata kerajaan juga berhasrat untuk menghasilkan modal insan yang e-Ready dan e-Fit.

Visi itu, katanya adalah untuk menghasilkan graduan masa depan yang berkualiti dan graduan yang didorong oleh tiga nilai yang memberi penekanan kepada nilai-nilai pendidikan; meningkatkan kualiti di seluruh sistem dan lebih banyak autonomi dan akauntabiliti.

“Sejak 10 bulan yang lalu, langkah-langkah penting telah diambil ke arah itu.

“Ini termasuk pembaharuan kurikulum di mana kurikulum pendidikan sivik dan agama yang sedang dikaji untuk memastikan nilai-nilai diamalkan dan ditanamkan. Dengan kata lain, marilah kita menjadikan sekolah kebangsaan hebat semula, “katanya.

Ke arah visi itu, Dr Mahathir juga menyatakan antara lain kerajaan juga telah menghapuskan peperiksaan untuk tahun satu hingga tiga untuk memberi laluan kepada pembangunan pelajar yang lebih holistik.

Selain itu, beliau berkata, graduan Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik (STEM) akan meningkat dengan menjadikannya lebih mudah diakses, pengalaman dan bermakna.

“Begitu juga dengan pembangunan sistem Pendidikan dan Latihan dan Latihan Teknikal dan Vokasional tunggal untuk memastikan penyeragaman yang didorong oleh industri,” katanya.