Kenapa sejadah Masjidil Haram sentiasa bau wangi, rupanya ini rahsianya

Kenapa sejadah Masjidil Haram sentiasa bau wangi, rupanya ini rahsianya.

Percaya atau tidak, sekitar 30,000 permaidani hijau dibentang di Masjidil Haram dan kawasan sekitar dengan panjangnya secara terkumpul boleh menjangkau hampir 100 kilometer!

Penjaga dua Masjid Suci umat Islam itu, Raja Salman Abdulaziz Al-Saud memang menumpukan perhatian khusus kepada permaidani berbau seharum bunga mawar supaya jemaah boleh menunaikan solat dalam suasana selesa.

Kenapa sejadah Masjidil Haram sentiasa bau wangi, rupanya ini rahsianya

Malahan ada sebuah jabatan yang dikhususkan dan dipertanggungjawabkan untuk menjalankan segala kerja pembersihan permaidani. Sebanyak lima fasa pembersihan dilakukan setiap hari di sebuah gudang khas di Makkah.

Portal tempatan Al Arabiya melaporkan, pada fasa pertama, habuk dan kotoran dibersih dengan menggunakan mesin canggih. Permaidani itu kemudian dicuci dengan sabun dan bahan penghapus jangkitan pada fasa kedua.

Apakah Rahsia Disebalik 30,000 Permaidani Masjidil Haram Yang Sentiasa Berbau Harum? Ini Jawapannya

Malah ia dibersih dengan sebuah mesin canggih yang tidak memerlukan tenaga manusia untuk beroperasi. Selepas itu, permaidani dibilas dan diletak di atas sebuah ‘jambatan’ bergerak sebelum ia bersiap sedia melalui fasa ketiga. Ia kemudian dikeringkan secara automatik pada kelajuan tiga permaidani bagi setiap seminit setengah. Pekerja akan mengambil permaidani yang sudah dikering dan menjemurnya di bawah terik matahari seharian pada musim panas.

Bagaimanapun jika musim sejuk, proses ini mengambil masa dua hari. Dalam fasa terakhir, setiap permaidani akan dibersihkan sekali lagi dengan lebih teliti tetapi menggunakan penyapu sahaja bagi memastikan tiada lagi habuk. Akhir sekali, sebagai tanda berakhirnya proses pembersihan itu, permaidani akan disembur dengan wangian berbau bunga mawar, jelas penyelia gudang dan proses cuci permaidani, Mohammed Al-Otaini kepada Al Arabiya. Gudang moden tersebut ujar beliau, mampu menerima sebanyak 200 permaidani setiap hari dengan ia disusun, diproses dan disenggara dari semasa ke semasa oleh pekerja yang sudah dilatih khas.

Kerja Pembersihan, Pensterilan Di Masjidil Haram Dilakukan 10 Kali Sehari |  Sabah News - Bebas Bersuara

7 KELEBIHAN KENAPA KITA PERLU MENGERJAKAN UMRAH

Seperti mana keistimewaan ibadah Haji, umrah juga ada kelebihannya. Sebenarnya memang banyak hadis-hadis yang membicarakan tentang kelebihan umrah. Di antaranya ialah :

1. MENJADI TETAMU ALLAH

Di dalam Ihya’Ulumiddin, Jarir bin Abdillah RA meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW telah bersabda, maksudnya :

“Tetamu Allah ada tiga golongan iaitu orang yang berhaji, berumrah dan berperang”

2. PAHALA DAN GANJARAN DILIPATGANDAKAN

Gaji Pembersih Masjidil Haram Hanya Rp2,7 Juta Per Bulan, Tapi Diniatkan  Ibadah | Halaman Lengkap

Abi Suhail mendengar Abu Hurairah RA mengatakan bahawa Rasulullah SAW bersabda pada tahun Haji Wada’ di Mekah :

“Para jemaah haji dan umrah adalah tetamu Allah SWT. Dia akan memenuhi apa yang mereka minta, mengabulkan apa yang mereka doakan, memberikan ganti kepada mereka atas apa yang telah mereka belanjakan dan melipatgandakan satu dirham untuknya menjadi sejuta dirham” (al-Fakily, Muhammad Ibnu Ishak)

3. TIDAK DIHISAB JIKA MENINGGAL DUNIA SEMASA MENUNAIKAN UMRAH

Di dalam Ihya’Ulumiddin, disebut bahawa Rasulullah SAW telah bersabda, maksudnya :

“Barang siapa keluar untuk menunaikan ibadah haji atau umrah lalu meninggal dunia, maka baginya diberlakukan pahala berhaji dan berumrah hingga hari kiamat. Dan barang siapa meninggal dunia di salah satu tanah suci, maka kelak dia tidak diadili dan tidak pula dihisab, melainkan dikatakan kepadanya, `Masuklah ke dalam syurga’”

4. PAHALA UMRAH BULAN RAMADHAN MENYAMAI IBADAH HAJI

Dalam Sahih Muslim diriwayatkan daripada Ibnu Abbas RA, bahawa Rasulullah SAW telah bersabda maksudnya :

“Melakukan umrah pada bulan Ramadhan menyamai ibadah haji”

5. MENGHILANGKAN DOSA DAN KEFAKIRAN

Dalam Ibnu Majah, Umar RA meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW telah bersabda yang bermaksud :

“Perturutkanlah antara haji dan umrah, sebab sesungguhnya berturut-turutnya antara keduanya akan menghilangkan kefakiran dan dosa-dosa, ibadat kir (nyalaan api pada tukang besi) yang menghilangkan kotoran besi”

6. DIWAJIBKAN WALAUPUN SEKALI (JIKA MAMPU)

Umrah juga diwajibkan atas manusia sekali seumur hidup jika mampu. Walau bagaimanapun penduduk Mekah tidak diwajibkan menunaikan umrah hanya ibadah haji sahaja. Allah berfirman dalam surah Al-Baqarah : 196 yang bermaksud :

“Dan sempurnakanlah ibadah haji dan umrah kerana Allah”

Begitu juga daripada Ibnu Umar RA yang berkata :

“Tidak ada seorang pun kecuali diwajibkan atasnya satu kali haji dan umrah” (Al-Bukhari)

7. PENGHAPUSAN DOSA

Dalam riwayat Al-Bukhari, Rasululluh SAW telah bersabda yang bermaksud :

“Satu ibadah umrah sehingga sampai umrah lainnya adalah sebagai pelebur (dosa) di antara keduanya. Sedang haji yang mabrur tidak mempunyai balasan kecuali syurga”

BACA: 

Rezeki raya! Peladang ini auto kaya jumpa emas zaman Jepun jajah Tanah Melayu di ladang kelapa sawit di Sabah

Bekas isteri Achraf Hakimi berputih mata tuntut harta sepencarian, sekali ibu dedah situasi sebenar