Kenapa rumah di Amerika ini di’blur’ oleh google maps undang persoalan apakah puncanya

Apa yang ada di dalam rumah papan bertepuk yang lapuk tempat Amanda Berry, Gina DeJesus dan Michelle Knight dikatakan telah menghabiskan kurungan mereka?

Rumah itu nampaknya menjadi tempat kehidupan berganda – sebagai rumah Encik Castro dan sebagai sarang penculikan

Di mana dia didakwa telah menahan tiga wanita sebagai tawanan selama hampir sedekad.

Kenapa rumah di Amerika ini di'blur' oleh google maps undang persoalan apakah puncanya

Bangunan dua tingkat itu berdiri betul-betul di tengah-tengah jalan yang dibarisi pokok di kejiranan West Side Cleveland – kawasan kelas pekerja yang menempatkan komuniti yang rapat.

Beberapa butiran telah disahkan tentang kandungannya, tetapi beberapa fakta diketahui.

Encik Castro membeli rumah itu pada 1992 dengan harga $12,000 (£7,750), menurut pejabat Juruaudit Daerah Cuyahoga . Pada 2012, ia bernilai $36,100 (£23,300).

Hartanah itu pada masa ini menghadapi penarikan balik atas cukai yang tidak dibayar, dengan Encik Castro berhutang cukai sebanyak $2,501 (£1,615) untuk tempoh 2010-12.

Hartanah ini mempunyai empat bilik tidur, bilik mandi, ruang bawah tanah seluas 760 kaki persegi (71 meter persegi), dua anjung dan loteng. Terdapat juga garaj berkembar.

Siasatan berterusan dan tuduhan menculik dan merogol dilemparkan ke atas Encik Castro mengenai apa yang berlaku kepada wanita semasa mereka berada di dalam rumah.

Anak lelaki Ariel Castro, Anthony – yang mengatakan dia melawat rumah itu hanya dua minggu lalu – memberitahu MailOnline bahawa pintu ke ruang bawah tanah, loteng dan garaj sentiasa berkunci dan ahli keluarga tidak dibenarkan pergi ke sana.

Anthony Castro menyifatkan bapanya sebagai seorang yang ganas dan mengawal, yang memukulnya dan hampir membunuh ibunya pada awal 1990-an.

Selepas bertahun-tahun didera, ibunya memutuskan untuk keluar dari rumah pada 1996, membawanya dan tiga adik perempuannya bersamanya, kata Encik Castro.

“Sungguh menghairankan untuk difikirkan… bahawa saya begitu dekat dengan itu. Bahawa saya berada di rumah secara fizikal dua minggu lalu semasa perkara itu berlaku, ia amat perlu difahami,” katanya.

Kapsyen media,
Jiran-jiran Ariel Castro bercakap kepada BBC

Polis masih belum mengeluarkan sebarang gambar dari bahagian dalam harta itu, tetapi seorang pegawai penguatkuasa undang-undang telah menyifatkan keadaan di sana sebagai “paling teruk”.

“Mereka (wanita) tidak mempunyai keupayaan untuk meninggalkan rumah atau berinteraksi dengan sesiapa selain satu sama lain, kanak-kanak dan suspek,” kata pegawai itu kepada New York Times .

Laporan media juga mencadangkan bahawa pihak berkuasa telah menemui rantai dan pita di dalam rumah yang didakwa digunakan untuk menahan wanita itu.

Laporan polis menunjukkan kesemua wanita itu pada mulanya dirantai di dalam bilik bawah tanah, tetapi akhirnya dibenarkan tinggal di tingkat dua rumah itu.

Satu laporan memetik mangsa sebagai berkata “pintu dalam yang besar” rumah itu biasanya dikunci apabila Encik Castro keluar. Pada hari Isnin, dia nampaknya terlupa untuk menguncinya semasa dia pergi ke McDonald’s berhampiran.

Walaupun begitu, Amanda Berry takut untuk memecahkan pintu ribut yang berkunci kerana “dia menyangka Ariel (Castro) sedang mengujinya,” kata laporan polis itu.

Sebaliknya, dia cuba mendapatkan perhatian jiran untuk membantu; jeritannya didengari oleh Charles Ramsey yang tinggal di seberang jalan dan datang untuk menyelamatkan.

Polis berkata pegawai dihantar ke rumah itu dua kali, pada 2000 dan 2004.

Pada Mac 2000, Ariel Castro melaporkan pergaduhan di jalanan – tetapi tiada tangkapan dibuat. Pada Januari 2004 polis pergi ke alamat tersebut selepas Encik Castro, yang ketika itu seorang pemandu bas sekolah, dilaporkan meninggalkan seorang kanak-kanak di dalam bas. Kelihatan tiada sesiapa di dalam rumah itu.

Siasatan kemudian mendapati tiada niat jenayah oleh Encik Castro, polis memberitahu laman berita tempatan Cleveland.com.

Beberapa kali keguguran
Daripada meraikan hari lahir mereka, dalam upacara pelik, penculik nampaknya akan memberikan mangsanya kek untuk menandakan “hari penculikan” mereka, seorang sepupu mangsa dipetik sebagai memberitahu media AS.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, penculik itu kadang-kadang dilihat berjalan di kawasan itu bersama seorang gadis muda – nampaknya Jocelyn, yang dilahirkannya bersama Cik Berry dan dengannya dia juga melawat saudara-mara, lapor New York Times .

Seorang sepupu dari Ohio berkata Encik Castro telah melawat dengan seorang gadis berpenampilan menarik beberapa tahun lalu, yang diperkenalkan oleh suspek sebagai cucunya.

Nampaknya suspek telah menegaskan Jocelyn tidak diberitahu nama Cik Knight atau Cik DeJesus sekiranya dia mengulanginya di khalayak ramai.

Tiada seorang pun daripada mangsa dibenarkan berjumpa doktor semasa tahanan mereka: Laporan polis menunjukkan Jocelyn dilahirkan dalam kolam plastik dan bersalin dengan bantuan Cik Knight.

Cik Knight telah memberitahu polis bahawa penculiknya telah mengancam untuk membunuhnya jika bayi itu mati, kata laporan New York Times.

Dia berkata Jocelyn berhenti bernafas pada satu peringkat, tetapi dia telah memberikan resusitasi mulut ke mulut untuk memastikan dia terus hidup.

Bagi pihaknya, Cik Knight dilaporkan telah dihamilkan oleh penculiknya lima kali – hanya untuk dia kelaparan dan berulang kali menumbuk perutnya sehingga dia keguguran, tambah akhbar itu.

Cik DeJesus memberitahu polis dia tidak menyangka dia hamil semasa dalam tahanan.

‘Nampak tak betul’
Pandangan Mr Castro sendiri bercampur baur. Bagi sesetengah orang di kawasan itu, dia kelihatan seperti “Joe biasa”, tetapi sesetengah penduduk tempatan mendakwa tanda amaran sentiasa ada.

Kapsyen media,
Elsie Cintron memberitahu BBC cucunya telah melihat seorang “wanita telanjang merangkak di belakang rumah” rumah suspek

Mike Kazimore, seorang posmen tempatan, berkata dia melawat anjung Encik Castro hampir setiap hari selama 12 tahun lepas untuk menghantar mel. “Ia kelihatan seperti rumah biasa,” katanya kepada BBC.

Niki Greiner, seorang lagi penduduk, berkata hartanah itu biasanya “tenang”, walaupun “kadangkala anda akan mendengar muzik”.

“Tetapi saya tidak akan pernah melihat lelaki itu keluar dari sana atau mendengar sebarang bunyi. Ia sama seperti dia berada di sana tetapi tidak di sana,” kata Cik Greiner.

James King berkata rumah itu “kelihatan tidak sesuai” kerana ia mempunyai tingkap papan. “Anda tidak dapat melihat,” katanya.

Laporan polis mengatakan mangsa hanya dibenarkan keluar dari rumah untuk pergi ke taman belakang, di mana “mereka terpaksa memakai rambut palsu dan cermin mata hitam dan menundukkan kepala”.

Penduduk tempatan Elsie Cintron memberitahu BBC dia mula bimbang selepas cucunya memberitahu dia telah melihat “wanita telanjang merangkak di halaman belakang rumahnya”.

“Masa tu saya sakit perut, saya suruh cucu jauhkan diri dari situ.

“Apa lagi yang membuatkan saya ada seorang gadis kecil di tingkap loteng. Dari mana dia datang? Siapa ibunya?”

Gadis itu, nampaknya, Jocelyn.

Puan Cintron juga berkata dia memaklumkan polis pada masa itu – tetapi pihak berkuasa nampaknya tidak berminat.

Penduduk lain mendakwa mereka telah membuat beberapa panggilan kepada polis berhubung aktiviti mencurigakan di rumah itu.

Mereka termasuk melihat wanita menangis meminta tolong, bunyi hentakan di pintu dan Encik Castro yang didakwa membawa seorang gadis kecil untuk berjalan-jalan di awal pagi.

BACA: “Aku diturunkan pangkat ke jawatan paling rendah, layanan suami pun berubah, paling menyedihkan ayat dia ‘jangan minta saya tanggung awak pula’”