Kenapa Nigeria negara sama kaya macam UAE tapi rakyatnya masih miskin? Ini puncanya

Kenapa Nigeria negara sama kaya macam UAE tapi rakyatnya masih miskin? Ini puncanya.

Pemimpin di Nigeria telah menggugat kestabilan sistem politik negara ke tahap yang besar dengan menyalahgunakan kuasa untuk kepentingan peribadi.

Dana diselewengkan setiap hari oleh pemimpin politik yang dilaporkan lebih mengutamakan kepentingan peribadi berbanding kepentingan negara

Kenapa Nigeria negara sama kaya macam UAE tapi rakyatnya masih miskin? Ini puncanya

. Rasuah di Nigeria telah memberi kesan negatif sejak kebelakangan ini dan telah diterima sebagai satu norma.

Hasil sumber asli menjana pendapatan paling banyak untuk kerajaan Nigeria. Dalam ‘ Kemiskinan di Nigeria: Beberapa Dimensi dan Faktor Penyumbang ,

‘ Chimobi Ucha menekankan bahawa bukannya pendapatan digunakan untuk tujuan pembangunan, ia diedarkan di kalangan pemegang jawatan politik dan keluarga mereka, yang menyebabkan seluruh rakyat berada dalam kemiskinan.

Daripada memberi perhatian kepada hal ehwal warga Nigeria, kerajaan salah urus dana yang sepatutnya menjadi sebahagian daripada pemeliharaan negara dan rakyatnya, tambahnya.

dalam ‘Kemiskinan di Nigeria: Beberapa Dimensi dan Faktor Penyumbang ‘, terdapat beberapa isu yang terlibat dengan tadbir urus buruk di Nigeria seperti penggunaan dan pelaksanaan dasar yang merugikan. Rasuah menyebabkan peningkatan ketidaksamaan dan kemiskinan di negara ini telah menyebabkan kadar jenayah yang tinggi.

Kekurangan pendidikan adalah satu lagi punca kemiskinan yang penting di Nigeria .

Mampu mengambil bahagian dalam masyarakat dan ekonomi adalah penting, tetapi jika tiada asas asas yang disediakan oleh pendidikan, kemiskinan mula berakar umbi.

Chimobi Ucha menyenaraikan pengangguran sebagai faktor lain yang menyumbang kepada kemiskinan di Nigeria. Kemiskinan dan pengangguran berjalan seiring. Kekurangan pendapatan dan peningkatan kos sara hidup membawa kepada kemerosotan keadaan hidup.

Selalunya dinyatakan bahawa graduan di Nigeria duduk di rumah tanpa harapan untuk bekerja. Beliau seterusnya menambah dalam ‘ Kemiskinan di Nigeria: Beberapa Dimensi dan Faktor Penyumbang ‘ bahawa kerajaan mampu tetapi tidak bersedia untuk menyediakan pekerjaan untuk belia yang menganggur.

Pekerjaan di Nigeria tidak bergantung pada sama ada anda memenuhi keperluan tetapi lebih kepada hubungan tidak rasmi. Bilangan pekerjaan berkualiti dalam ekonomi adalah rendah dan sumber kerajaan tidak diperuntukkan.

BANTUAN BAGI KEMISKINAN DI NIGERIA

Bantuan asing kepada Nigeria telah popular dalam sektor bantuan global. Pada tahun 2005 dan 2006, bantuan asing meningkat daripada $6.4 bilion kepada $11.4 bilion, yang merupakan peningkatan terbesar menurut Impak Bantuan Asing terhadap Pembasmian Kemiskinan di Nigeria.

Bantuan asing boleh membantu mengurangkan kemiskinan di negara kurang membangun di seluruh Nigeria, yang boleh dilakukan melalui pembiayaan inisiatif pembangunan awam, tetapi terdapat pendapat yang berbeza di Nigeria tentang idea bahawa bantuan asing boleh memerangi kemiskinan .

Ramai yang percaya bahawa Nigeria tidak memerlukan bantuan asing untuk cuba mengatasi kemiskinan kerana minyak mentah dan bayaran asing sudah cukup untuk mengurangkan kemiskinan di negara itu.

Membanteras rasuah bukan sahaja akan mengurangkan kemiskinan dalam masa terdekat tetapi akan membantu mengurangkannya pada tahun-tahun akan datang.

Tidak mempertanggungjawabkan pegawai awam yang korup menyebabkan dana daripada tabung awam yang dimaksudkan untuk projek pembangunan tidak digunakan secara optimum.

Ini secara sejarah telah membawa kepada pembangunan infrastruktur yang lemah, serta kebajikan sosial yang membawa kepada atau mengakibatkan kemiskinan.

Mempelbagaikan ekonomi boleh membantu membantu kemiskinan di Nigeria . Nigeria bergantung sepenuhnya kepada hasil minyak yang boleh menjadi masalah berganda.

Kebergantungan kepada sumber asli ini sering dirujuk sebagai “penyakit Belanda”, di mana sumber asli menjadikan negara kurang berdaya saing.

Oleh itu, kepelbagaian ekonomi Nigeria adalah penting untuk memastikan ekonomi stabil, yang akhirnya akan bertindak sebagai pembasmian kemiskinan yang berkesan.

BACA:

Lelaki ini dihukum penjara selama 1,310 tahun, lamanya?! Rupanya ini kesalahan dia

Sebenarnya nenek moyang orang Korea berasal dari Tanah Melayu, betul ke? Ini jawapannya