Kenapa Malaysia tak hantar bantuan ketenteraan pergi perang di Palestin? Ini jawapannya

Macam yang korang tahu, Malaysia merupakan salah satu negara yang terus menyokong dan membantu rakyat Palestin yang terpaksa berhadapan dengan serangan daripada tentera Israel.

Bantuan dan derma oleh rakyat Malaysia menunjukkan yang kita betul-betul prihatin dengan nasib saudara seagama kita di sana.

Tapi, pernah tak korang terfikir, kenapa kerajaan kita tak pernah hantar tentera untuk tolong rakyat Palestin dekat sana? Hmm, mesti ada sebab ni.

Kenapa Malaysia tak hantar bantuan ketenteraan pergi perang di Palestin? Ini jawapannya

Kena ikut undang-undang

Menerusi satu perkongsian video di Tiktok oleh pemilik akaun A’minahtul Mardiah yang dimuat naik semalam sehingga mendapat hampir satu juta tontonan, dia berkongsi sebab kenapa Malaysia tidak boleh senang-senang hantar tentera untuk bantu Palestin mengikut undang-undang antarabangsa.

@aminahtulmardiah Basic law- kenapa tak boleh hantar tentera. #freepalastine #freepalestine #humanity #icantbreath #tiktokmalaysia ♬ original sound – A’minahtul Mardiah – AminahtulMardiah (min)


Malaysia merupakan negara berkecuali

Dalam video tersebut, wanita itu menceritakan yang Malaysia merupakan salah satu negara yang berada di bawah Pergerakan Negara-Negara Berkecuali atau disebut juga sebagai Non-Aligned Movement (NAM).

Negara-negara yang berada di bawah pergerakan NAM ini akan dilindungi daripada dijajah oleh negara lain. Kalau kerajaan Malaysia hantar tentera untuk bantu Palestin, itu dianggap sudah melanggar undang-undang dan negara kita akan bebas untuk dijajah oleh mana-mana negara lain.

Dengan kebenaran United Nation Charter

Tapi, kalau Malaysia nak hantar juga tentera ke Palestin, mestilah dengan tujuan untuk misi keamanan dengan kebenaran United Nation. Ingat, kalau tak ada kebenaran United Nation, itu sudah dikira melanggar undang-undang dah automatik Malaysia akan terkeluar dari negara-negara berkecuali juga.

 

Organisasi ini pula tidak membenarkan negara-negara di bawah ASEAN untuk terlibat dalam sebarang campur tangan ketenteraan. Antara platform yang Malaysia boleh gunakan untuk suarakan tentang isu ini adalah melalui Organisation of Islamic Cooperation (OIC).

Semua yang diceritakan oleh wanita ini adalah berdasarkan Basic Law tau. Korang boleh google dan cari tentang Basic Law untuk tahu lebih banyak lagi tentang undang-undang yang ada.

Kalau Malaysia langgar mana-mana undang-undang yang ditetapkan, sudah dikira melanggar undang-undang antarabangsa tau. Haa,jangan main-main tau!